Havøysund kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Havøysund kirke
Havøysund kirke i bakken.jpg
Område MåsøyRediger på Wikidata
Bispedømme Nord-Hålogaland bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1960
Arkitektur
Arkitekt Esben Poulsson
TeknikkBetong
ByggematerialeBetong og tre
Beliggenhet
Kart
Havøysund kirke
70°59′47″N 24°39′25″Ø
Alterområdet i Havøysund kirke

Havøysund kirke er en langkirke fra 1961 i Havøysund i Måsøy i Troms og Finnmark fylke. Den er tegnet av arkitekt Esben Poulsson.[1] er bygget i betong og tre og har 300 plasser.

Etter krigen besluttet man å flytte hovedkirken i Måsøy til Havøysund. Først var kirken i en brakke, men etterhvert ble det bygd et kirkebygg. Dette ble innviet av biskop Alf Wiig 26. november 1961. Mye av utstyret i kirken kommer fra kirkebrakken.

Den første kirken i Havøysund var en kirke som opprinnelig stod på Måsøya, men ble flyttet til Kirkeøra i Havøysund i 1832. Denne kirken ble senere flyttet tilbake til Måsøya, men ble brent sammen med resten av bygda under brenningen av Finnmark i 1944.[2]

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Kirkens altertavle er malt av Terje Grøstad. Motivet er Kristi oppstandelse.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Larsen, Per Willy (6. desember 2006). «Kirkene i Finnmark». NRK (norsk). Besøkt 12. februar 2017. «Kirka ble bygget i 1960-1961. Den er oppført i tre og betong. Det er arkitekt Esben Paulsson, Oslo, som har tegnet kirke som ligger sentralt i bygda.» 
  2. ^ Kirkene i Måsøy kommune, brosjyre fra kirken
  3. ^ Larsen, Per Willy (6. desember 2006). «Kirkene i Finnmark». NRK (norsk). Besøkt 12. februar 2017. «Kirken er enkel utvendig og stilren og vakker innvending. Altertavla er malt av Terje Grøstad og har motiv fra Påskebudskapet med den oppstandne Kristus i sentrum.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]