Claude Auchinleck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Claude Auchinleck
Auchinleck.jpg
General Claude Auchinleck
Født 21. juni 1884
Aldershot
Død 23. mars 1981
Marrakech, Marokko
Utdannet ved Wellington College, Royal Military College, Sandhurst
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Hosebåndordenen
Legion of Merit
Order of the Bath
Den indiske imperieordenen
Indias stjerneorden
Order of the British Empire
St. Olavs Orden
Æreslegionen
Distinguished Service Order
Ordenen Virtuti Militari
Kallenavn The Auk
Troskap Storbritannia Storbritannia
Tjenestetid 19041947
Rang Feltmarskalk
Enhet Den britiske hærs flagg British Indian Army
Militære slag Første verdenskrig
Den russiske borgerkrigen
Andre verdenskrig

Claude John Eyre Auchinleck (født 21. juni 1884, død 23. mars 1981) var en britisk feltmarskalk under andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Aldershot hvor han vokste opp i en fattig familie. Ved hardt arbeid og stipender ble han uteksaminert fra Royal Military Academy Sandhurst. Tidlig i hans karriere var han utstasjonert i India og ble veldig fascinert av landet. Han ble også dypt respektert av sine underordnede.

Tidlig i andre verdenskrig ble Auchinleck gitt kommando over de allierte styrkene under det tyske felttoget i Norge. Etter Norges fall var han såvidt øverstkommanderende for Southern Command i Storbritannia og senere øverstkommanderende for den britiske hæren i India.

Han ble deretter utnevnt til øverstkommanderende for de allierte styrkene i Midtøsten i juli 1941. Han erstattet general Archibald Wavell, som ble øverstkommanderende for den britiske hæren i India.

Som øverstkommanderende i Midtøsten var han basert i Kairo men hadde også hele Midtøsten og Persia som ansvarsområde. Riktignok foregikk den viktigste striden i Egypt der den britiske 8. armé, ledet av Alan Cunningham og senere Neil Ritchie, sloss imot det tyske afrikakorpset og italienske styrker under ledelse av Erwin Rommel.

Auchinleck overtok kommandoen mens de britiske styrkene sto inne i Libya ved Al Agheila (januar 1942) men de ble tvunget på retrett tilbake til Egypt av Rommels styrker. Den tyske fremgangen ble stopped ved El Alamein. I løpet av sin tid i Nord-Afrika slet han stort med dårlige underordnede konservative offiserer og prøvde å få infanteriet og panserstyrkene til å kjempe sammen etter tysk mønster.

På samme måte som sin forgjenger Wavell og fienden Rommel, måtte han slite med konstant innblanding ifra politisk hold. Winston Churchill ville ha han til å organisere en offensiv imot Rommel. Dette nektet Auchinleck å utføre før hans styrker var klar til en slik operasjon. På grunn av dette fikk han sparken i august 1942. Han ble erstattet av Harold Alexander og som sjef for 8. armé av generalløytnant William Gott, som døde før han fikk overtatt kommandoen. Etter Gotts død ble generalløytnant Bernard Montgomery utnevnt til ny sjef. Auchinleck fikk senere mye kritikk av Montgomery og Churchill.

Churchill tilbød Auchlinleck kommandoen over de allierte styrkene i Persia og Midtøsten (som hadde blitt fjernet ifra Alexanders ansvarsområde). Men Auchinleck avslo, kanskje fordi denne stillingen var besatt av en nær venn av han Edward Quinan. I stedet dro han til India der han var «arbeidsledig» frem til 1943, da han ble øverstkommanderende for den indiske hæren. Der la han ubevist mye av grunnlaget for de senere indiske og pakistanske hærene. Han likte ikke Lord Mountbattens politikk i India, blant annet delingen av India i Pakistan og India, og gikk av og pensjonerte seg i 1947.

Han har blitt beskrevet som en jordnær general. Han mislikte stort pomp og prakt på tross av at han er en av de som har vært general lengst. Han var også populær hos sine soldater og respektert av sine fiender. Rommel anså Auchinleck som en av de største generalene under andre verdenskrig.

Auchinleck ble utnevnt til blant annet Knight of the Grand Cross av Order of the Bath, Knight Grand Commander av Den indiske imperieordenen, Companion av Indias stjerneorden, Distinguished Service Order og offiser av Order of the British Empire.