Hopp til innhold

Distinguished Service Cross (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Distinguished Service Cross
Basisdata
Type:Kors
Land:USAs flagg USA
Innført:2. januar 1918
Mottakere:Stridende
Antall:Ca 13 400
Tekniske data
Utført i:Bronse
Festeanordning:Bånd, nål
Bredde:46 mm
Høyde:50,8 mm
Rangering
Rangering:Nest høyest
Høyere:Medal of Honor
Lavere:Defense Distinguished Service Medal

Distinguished Service Cross er en medalje fra USA innstiftet 2. januar 1918 av president Woodrow Wilson. Utmerkelsen tildeles personell som tjenestegjør i USAs hær og som utmerker seg i kamp ved ekstraordinært heltemot i operasjoner mot fienden. Utmerkelsen ble innført etter forslag fra general John J. Pershing, som ledet det amerikanske ekspedisjonskorpset i Frankrike under første verdenskrig, og som så behovet for en utmerkelse som kunne supplere Medal of Honor, USAs fremste militære utmerkelse. For personell i USAs hær rangerer Distinguished Service Cross som den nest fremste utmerkelsen i utmerkelsessystemet i USAs forsvar, tilsvarende Navy Cross og Air Force Cross i andre forsvarsgrener.

Utforming

[rediger | rediger kilde]

Distinguished Service Cross er gjort i bronse og er utformet som et kors, som i midten har en ørn, et av USAs nasjonalsymbol. Ørnen har utstrakte vinger og er satt over en laurbærkrans. Under ørnen og kransen, i underkant av den horisontale korsarmen, er det satt et bånd hvorpå ordene «FOR VALOR» er plassert. Reversen har i korsmidten et felt for inngravering av mottagerens navn. Feltet er omgitt av en krans. De første eksemplarene av utmerkelsen ble nummerert, men dette holdt opp under andre verdenskrig.

Medaljebåndet er blått med striper i rødt og hvitt langs kantene. Dette er fargene i USAs flagg. Gjentatte tildelinger av Distinguished Service Cross markeres med eikeblad i bronse eller sølv på båndet.

Utmerkelsen er designet av premierløytnant Andre Smith og kaptein Aymar E. Embry og endelig utforming er ved John R. Sinncok ved Philadelphia Mint.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Utmerkelsen tildeles personell som har utvist usedvanlig heltemot på slagmarken og utmerket seg på et vis gjør at vedkommende står ut fra andre tjenestegjørende. Innsatsen må ha medført fare for eget liv. Utmerkelsen kan også tildeles personell fra andre forsvarsgrener enn hæren og til sivile, så fremt disse tjenestegjør i hæravdelinger i strid.

Distinguished Service Cross ble første gang tildelt for innsats under første verdenskrig. I 1934 ble det bestemt at utmerkelsen skulle tildeles mottagere av Certificate of Merit, det vil si soldater som hadde kjempet i mot Mexico, i den filippinsk-amerikanske krigen og i bokseropprøret i Kina.

Mottagere av Distinguished Service Cross, som er menige eller befal og som har mer enn 20 års tjeneste, tilstås ti prosents lønnsøke ved avgang.

  • Foster, Frank og Lawrence Borts: Military Medals of the United States, Fountain Inn: MOA Press, 2010, s. 37 og 89
  • Kerrigan, Evans E.: Guidebook of U.S. Medals: A Complete Guide to the Decorations and Awards of the United States from 1782 to Present, Noroton Heights, CN: Medallic Publishing Co., 1994, s. 20–21

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata