Hopp til innhold

Britiske Johanniterorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storkorsets bryststjerne av den britiske Johanniterorden

The Most Venerable Order of Saint John var opprinnelig i 1830-årene en irregulær avlegger av Malteserordenen, men fikk i 1888 en kongelig fundats gitt av dronning Victoria. Siden har de skiftende britiske monarker vært overhoveder (stormester) for ordenen.

Nåværende overhode er kong Charles III av Storbritannia, med prins Richard, hertug av Gloucester som ordenens storprior.[1]

Gradvis anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Den britiske gren av Johanniterordenen oppsto som en privat sammenslutning i 1831. I det første tiåret var sammenslutningen preget av stridigheter.[trenger referanse] I de påfølgende tiår var det voksende tilslutning i befolkningen.[trenger referanse] I 1871 fikk ordenen nye vedtekter (constitution).

I 1876 sluttet fyrstinnen av Wales, Alexandra av Danmark, seg til ordenen. Kort tid etter ble hennes mann, den senere kong Edvard VII av Storbritannia også medlem. I 1877 startet St. John Ambulance[2] undervisning i førstehjelp, mens St John Eye Hospital ble opprettet i Jerusalem i 1882. I 1888 ble dronning Victoria overhode (Sovereign Head) for ordenen.

I ettertid fikk ordenen avdelinger i andre land i Samveldet av nasjoner samt i USA (opprettet i 1957, reorganisert i 1996) og Hongkong (opprettet i 1884, reorganisert i 2002). I 1999 fikk ordenen rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd.[3]

Christian X og Frederik IX av Danmark var medlemmer av ordenen. Det samme var dronning Louise av Hessen og hennes datter, prinsesse Alexandra av Danmark (senere britiske dronning).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.orderofstjohn.org Arkivert 6. oktober 2014 hos Wayback Machine.
  2. ^ www.sja.org.uk
  3. ^ «Order of St. John, The», Database of organizations in Consultative Status with ECOSOC and other accreditations. Lest 2. desember 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]