Glaucopsyche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glaucopsyche
Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez
Vitenskapelig(e)
navn
:
Glaucopsyche
Scudder
Norsk(e) navn: Glaucopsyche
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Glansvinger
Underfamilie: Blåvinger
Antall arter: 21 i verden
7 i Europa
1 i Norge
Habitat: i åpen skog og mark
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
Delgrupper:
  • se systematisk inndeling

Glaucopsyche er en slekt av blåvingene. De er sommerfugler i gruppen glansvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Glaucopsyche er en gruppe med middelsstore blåvinger med få, men tydelige flekker på vingeundersidene. Oversiden hos hannene er skinnende blå bortsett fra en smalt svart ytterkant, hunnene er oftest mer brunlige. Undersiden er lysgrå, roten av bakvingen mer eller mindre grønnlig, med små, svarte flekker som danner et krumt bånd på hver vinge, bortsett fra disse med få eller ingen flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på planter i leppeblomstfamilien (Lamiaceae), søterotfamilien (Gentianaceae) og noen arter i rosefamilien (Rosaceae).

Truede arter[rediger | rediger kilde]

Flere av artene i denne slekten er utryddingstruede på grunn av habitat-ødeleggelse. Arten Glaucopsyche xerces fra California er kjent fordi den er av forholdsvis få insektarter som det er dokumentert at har dødd ut i løpet av de siste 100 årene. Arten har blant annet gitt navn til en amerikansk organisasjon for vern av truede virvelløse dyr, The Xerces Society.

Maculinea[rediger | rediger kilde]

Delgruppen Maculinea regnes av enkelte entomologer som en egen slekt, mens andre plasserer den som en underslekt i Glaucopsyche. I den nyeste systematiske inndelingen blir den plassert i Phengaris, dette er fulgt her.

Artene i delgruppen Maculinea adopteres og beskyttes av maur. Ikke lenge etter at de har klekt fra egget, hentes de av maur og bæres til maurtuen. Her lever de av mat mauren sanker og har også sitt puppestadium i maurtuen. Som nyklekte voksne (imago) sommerfugler kryper de ut av maurtuen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Glaucopsyche, er sammensatt av to greske ord. Glaucos betyr blågrå, Psykhe betyr sjelen. Navnet er ikke særlig treffende for de euroepiske artene, da hannenes overside er klart blå, ikke blågrå.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Glaucopsyche som her opplistet er Glaucopsyche i snever forstand. I noen inndelinger blir slekten Maculinea (her regnet til Phengaris), Iolana og Turanana slått sammen med Glaucopsyche.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]