Entomologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Entomolog»)
En side fra The naturalist's and traveler's companion[1], med instruksjoner for hvordan samle inn og preparere materiale.

Entomologi (gresk έντομος [entomos] = latin insectus = «innsnørt») er læren om insekter, og utgjør en gren av zoologien. En entomolog er en som arbeider med faget entomologi. Av og til betraktes også araknologien (læren om edderkoppdyr) som del av entomologien. I Norge regnes «alle» som arbeider med ulike grupper av leddyr til entomologien.

En viktig gren av entomologien er å finne gode metoder for biologisk kontroll av insekter som opptrer som skadedyr eller nyttedyr, dette gjelder særlig i hus, på matvarer, innen landbruk og skogbruk. Andre viktige grener er undersøkelsen av insekter som er viktige i pollinering av planter eller lever som parasitter, eller som kan overføre sykdommerdyr og mennesker. Samt rettsentomologi som kan bidra med bevis i enkelte straffesaker.

En samling med blant annet humlefluer (venstre side) og våpenfluer (høyre side).[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Entomologien har røtter langt tilbake, og finnes i alle kulturer. Den vitenskapelige studie av insektene begynte først i det 16. århundre.

Det eldste kjente entomologiske bilde laget av mennesker, er et maleri på en bergvegg, og forestiller noen bier og skal være fra år 13 000 f.Kr. Å samle honning eller holde bier har menneskene holdt på med lenge, de eldste bevis er fra Egypt og er beskrevet av de romerske skriverne Vergil, Gaius Julius Hyginus, Varro og Columella.

Greske filosofer utviklet en vitenskapelig holdning til spørsmål om sammenhengene i naturen. Demokrit og Platon nevner insekter i sine arbeider. Aristoteles regnes som grunnlegger av entomologien, hans skrifter omfattet all datidens naturvitenskapelig kunnskap. Han laget den første systematisk oppsatte inndeling av «entoma», de blodløse dyrene.

I nyere tid er noen insekter omtalt på mer vitenskapelig vis i et litterært arbeider fra Guido of Ravenna i år 1551.

Zoologen Conrad Gesner publiserer det første volum av Historia animalium (Dyrenes historie). Arbeidet nevner noen få insekter. Dette verket regnes som begynnelsen på moderne zoologi.

Noen pionerer innen studiet av insekter[rediger | rediger kilde]

Entomologien i Norge[rediger | rediger kilde]

Norsk entomologisk forening ble stiftet i Kristiania i 1904. Foreningens formål er å fremme interessen for og studiet av entomologien i Norge og å knytte kontakt mellom de interesserte. Det første norske entomologiske tidsskrift så dagens lys i mai 1921. Navnet var Norsk entomologisk Tidsskrift. Det 4de nordiske entomologimøtet ble i 1933 holdt i Norge. Dette var det første internasjonale entomologiske møte i landet. I 1939 ble den første fullstendige katalog over utbredelse av insekter i Norge utgitt. Catalogus Coleopterorum Daniae et Fennoscandiae omhandlet billene. Tidligere publikasjoner omhandlet kun mindre grupper eller funn fra et begrenset område i landet.

Fagfelt innen entomologien[rediger | rediger kilde]

Entomologi er et stort fagfelt. Mange entomologer arbeider med problemstillinger innen biologisk kontroll, skadedyr, nyttedyr, parasittisme, overføring av sykdommer på dyr og mennesker. Samt rettsentomologi. Det er sannsynligvis flere millioner arter av insekter, og umulig for én person å holde oversikt over, derfor er de fleste entomologer spesialister innen en liten (eller større) gruppe. Ofte blir gruppens vitenskapelig navn brukt som «fag-tittel».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lettsome, John Coakley. 1774. The naturalist's and traveler's companion.
  2. ^ Camillo Rondani Diptera Collection, La Specola.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]