Hopp til innhold

Skipshelleren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skipshelleren
LandNorges flagg Norge
Kart
Skipshelleren
60°39′16″N 5°47′47″Ø

Skipshelleren er en heller på Straume i Vaksdal kommune.

Avstanden fra innerst i helleren til åpen himmel (dråpefallet) er om lag 15 meter på det lengste. Takhøyden er mer imponerende, hele 30 meter.[1]

Navnet skal ha sammenheng med at helleren i tidligere tider ble brukt som opplagssted for båter om vinteren. Helleren ligger på sørsida av den strie tidevannsstrømmen Øvre Bolstadstraumen, som binder sammen fjordarmene Bolstadfjorden og Vikafjorden.

De første arkeologiske utgravingene i Skipshelleren skjedde i 1930–1931. Utgravingene var resultat av at lokale folk hadde sendt inn funn fra området rundt Skipshelleren som de mente måtte være av interesse for universitetet. Under utgravingane fant man rundt 175 000 bein og beinfragmenter av dyr. Av disse var en liten prosent fra fugl, noe meir fra fisk, men mesteparten var fra pattedyr. Selv om man fant en del redskaper av stein og flint, virker det som at horn og bein var det viktigste redskapsmaterialet for steinalderfolket.[1]

Kulturlagene er opptil 1,7 meter tykke og avspeiler sju bosetningssekvenser, de eldste fra eldre steinalder, så yngre steinalder, bronsealder og jernalder, dvs. fra 5200 år f.Kr. til 1000 e.Kr.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «:: Skipshelleren – ein 7000 år gamal steinalderbuplass ::». www.skipshelleren.no. Arkivert fra originalen 16. juni 2016. Besøkt 18. oktober 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]