Hopp til innhold

Get (teleselskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Get
Gets hovedkontor i Oslo
Org.formAksjeselskap
Org.nummer919394056
BransjeInternettleverandør, betal-TV
Etablert1969
Opphørt september 2020[1][2]
Etterfølger(e)Telia Norge
Eier(e)TDC (–2019)
MorselskapTelia Norge
DatterselskapHomebase A/S
HovedkontorOslo
LandNorge
Produkt(er)Digital-TV, IPTV, IP-telefoni og bredbånd
OmsetningNOK 2,021 mrd(2012)[3]
ResultatNOK 568,7 mill. (2012)[3]
Nettstedwww.get.no

Get var et norsk teleselskap som tilbød digital-TV, IPTV, IP-telefoni og bredbånd, fra 2019 som en merkevare i Telia Norge. Get hadde sitt hovedkontor i Oslo, med lokalkontorer i Drammen, Greåker, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim og Stjørdal. Get leverte sine produkter og tjenester til privat- og bedriftsmarkedet i Norge. 15. september 2020 ble varemerket Get faset ut og erstattet med varemerket Telia.[4]

Get hadde nett i Oslo, Viken, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Selskapet bygget ut nett flere steder i Norge.

I tillegg samarbeidet Get med en rekke regionale partnere om distribusjon av digital-TV-tjenester, og i noen tilfeller også bredbåndsprodukter. Samarbeidspartnerne var NOKAB (Oslo og Viken), Sogn Service (Vestby), Tinn Energi, Kvinnherad Breiband, Austevoll Kraftlag, Kvamnet (Vestland), Voss fiber (Voss), Enivest (Vestland), Sognenett (Vestland), NEAS (Nordmøre), Tussa (Ulstein, Hareid, Herøy, Sande, Vanylven, Ørsta og Volda), Trollfjord Bredbånd (Nordland), GlobalConnect (Troms og Finnmark), 3net (Nordreisa, Skjervøy og Lyngen), Alta Kraftlag (Alta, Loppa og Kvænangen), Hammerfest Energi og Varanger Bynett.

Historie[rediger | rediger kilde]

Janco Kabel-TV[rediger | rediger kilde]

Janco Kabel-TV ⅍ ble etablert i 1969, og drev som Norges første kommersielle operatør fellesantenneanlegg i Oslo-området. I prinsippet var slike kommunikasjonsanlegg underlagt Telegrafloven av 1899, men telemonopolet ble ikke her håndhevet. Selskapet fikk sitt navn etter grunnleggerne Jan Arvid Andreassen og disponent Jan Erik Mortensen (Jan & Co). Fra starten leide selskapet lokaler i en villa på Årvoll i Oslo. Hovedantennen ble montert på Grefsenkollen.

Janco Kabel-TVs eneste reelle konkurrent i Oslo var selskapet Odd Rygh & Co A/S, som hadde anlegg i store deler av Oslo vest. Dette selskapet ble kjøpt opp av Elektrisk Bureau (EB) i 1983, og like etter valgte EB av strategiske hensyn å fusjonere selskapet med Janco Kabel-TV.

I 1983 kjøpte Orkla Media (frem til 2011 under Edda Media, nåværende A-pressen) en 14,7 % eierandel i Janco Kabel-TV, med opsjon på å øke eierandelen til 50 %. Orkla hadde også en eierandel i produksjonsselskapet Janco Visjon, som hadde sitt utspring fra Janco Kabel-TV. I 1985 kom medieselskapet VIP Scandinavia inn på eiersiden med 20 % i Janco Kabel-TV. Selskapet, som senere har blitt omtalt som et «jappefyrtårn», gikk konkurs under børskrakket i 1987.[5] Orkla på sin side valgte å ikke benytte seg av opsjonen, og i 1986 solgte selskapet sin eierandel i Janco Kabel-TV til Sanoma Corporation, Finlands største mediehus. De øvrige aksjene tilhørte selskapets grunnleggere, som hadde stått for størsteparten av utbyggingen gjennom ca. 15 år. Da disse valgte å trekke seg ut av selskapet overtok Sanoma resten av aksjeporteføljen. Janco Kabel-TV samarbeidet da med Sanoma-selskapet Helsinki Televisio omkring kabel-TV.

Norkabel[rediger | rediger kilde]

Kabelselskapet Norkabelgruppen ble grunnlagt i 1988 av forretningsmannen og gründeren Einar Nagell-Erichsen. Samme året kjøpte selskapet opp Karmsund Kabel-TV, som var blitt etablert i 1982 som datterselskap av Haugesunds Avis. I løpet av de neste par årene kjøpte selskapet opp ytterligere ni kabelnett: Moss Kabel-TV, Antennesystemer A/S (Majorstuen), Asker Antenneservice, Drammen Kabel-TV, Teletransmisjon (49 %), Rogaland Kabelnett, West Satellite, Østfold Kabelnett og Fredrikstad Kabel-TV. I 1989 var Norkabel først ute i Norge med å tilby betal-tv med bruk av dekoder. Norkabel var 70 % privateid på norske hender og 30 % eid av det amerikanske selskapet United Cable. I 1996 ble Norkabel overtatt av daværende UPC (United Pan-Europe Communications), nåværende Liberty Global Europe, Europas største kabel-TV-selskap.

Janco Multicom[rediger | rediger kilde]

I 1997 kjøpte UPC aksjemajoriteten (70,2 %) i Janco Kabel-TV som i ti år hadde vært eid av Sanoma. Norkabel og Janco Kabel-TV ble samme år fusjonert under navnet Janco Multicom. Sanoma fortsatte som minoritetseier frem til UPC valgte å benytte seg av en opsjon, og ble eneeier i 1998. Janco Multicom var i 1998 først ute i Norge med å tilby bredbånd og telefoni over kabel-tv-nettet. Dette sammenfalt med opphevelsen av det gamle telemonopolet som følge av at et nytt kabel-tv-direktiv ble vedtatt i EU og implementert i EØS-avtalen.

UPC Norge[rediger | rediger kilde]

I 1999 skiftet selskapet navn til UPC Norge. UPC ble samme år Norges første tilbyder av bredbåndsinternett, i tillegg til Europas første tilbyder av telefoni på kabelnett. Året etter kjøpte UPC opp ElTele Østfold og Vestfold fra Fredrikstad Energiverk, som et ledd i satsingen mot bedriftsmarkedet i Østfold, Vestfold, Telemark og Buskerud. I 2001 flyttet bedriften inn i nye lokaler på Tåsen. I 2005 kjøpte UPC opp kabeloperatøren SmartCall. SmartCall, som var eid av OBOS og Investra, hadde kunder i Oslo-regionen, Asker, Buskerud, Bergen og Trondheim.

Get[rediger | rediger kilde]

I januar 2006 ble UPC Norge solgt til det britiske investeringsselskapet Candover, og i oktober samme år skiftet selskapet navn til Get. I desember 2007 ble selskapet overdratt til investeringsselskapene Quadrangle og GS Capital Partners, det siste eid av den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs. Candover reinvesterte noe av salgsbeløpet i en minoritetspost i selskapet.

Frem til 2009 var Get primært posisjonert innen leveranser av innhold over koaksialkabel. I årene 2009/2010 etablerte Get et samarbeid med en rekke regionale bredbåndspartnere om distribusjon av Get digital-TV over deres fibernett, samt enkelte kabelnett. Samtidig kjøpte Get opp TV- og bredbåndsselskapet StarNordic, og overtok deres fibernettverk i Oslo. Året etter kjøpte Get opp IPTV-selskapet Homebase. Homebase har fortsatt som egen merkevare og med egen driftsorganisasjon, men er i ferd med å bli integrert i Gets virksomhet.

I 2011 overtok Get 51 % av aksjene i Tel-Ag (Telemark og Agder bredbånd), etter å ha samarbeidet med selskapet siden 2009. Tel-Ag ble dannet i 2007 ved en sammenslåing av Risør-, Kragerø-, Grimstad- og Tvedestrand Kabel-TV, samt selskapet A-link. I 2014 overtok Get resten av aksjeporteføljen. Selskapet skulle deretter bli gradvis integrert i Get.

I 2013 kjøpte Get opp bredbåndsselskapet Loqal fra TrønderEnergi.[6] Selskapet ble omdøpt til Get Loqal, og var fullt integrert i Gets virksomhet.

I 2014 innledet Get et samarbeid med bredbåndsleverandøren Romm AS på Jessheim. Get hadde i forbindelse med dette planer om å bygge ut fibernett i Jessheim og omegn.[7] Samme år kjøpte Get sin tidligere partner, Nesodden Kabel-TV. I september samme år ble det kunngjort at danske TDC kjøpte Get.[8]

I juli 2018 ble det kunngjort at Telia hadde inngått avtale om å kjøpe Get TDC Norge.[9]

28. februar 2019 ble Get AS lagt ned og Telia Norge AS tok over alle ansatte. Merkevaren Get ble videreført av Telia Norge AS frem til 15. september 2020.[4]

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Get Network bestod av et stamnett som gikk fra hovedsentralen i Oslo, via fiberringer i Norge, og ut til lokale fiberringer i hver enkelt by. Fra disse fiberknutepunktene gikk det koakskabler til overleveringspunkter i private husstander, boligsammenslutninger og bedrifter. HFC-teknologien ga langt høyere hastigheter enn tradisjonelle kabelteknologier, som for eksempel Digital subscriber line (ADSL,VDSL) og PSTN/ISDN over kobbernett (analog fasttelefonlinje).

Kultur- og idrettssponsorater[rediger | rediger kilde]

Get-ligaen[rediger | rediger kilde]

Fra 2004 til 2020 var Get AS tittelsponsor for Eliteserien i ishockey for menn som administreres av Norges Ishockeyforbund. I 2020 ble Fjordkraft ny tittelsponsor.[10]

Fotball[rediger | rediger kilde]

Get var siden 2014 vært gullsponsor for Strømsgodset Toppfotball.

Seiling[rediger | rediger kilde]

Get sponset tvillingsøstrene Ragna Agerup og Maia Agerup, og deres satsing i seileklassen 49erFX. Avtalen løp til august etter Sommer-OL 2016.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ e24.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.telia.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b «Proff selskapsinformasjon». Proff. Arkivert fra originalen 20. februar 2014. Besøkt 2. februar 2014. 
  4. ^ a b «Telia tar nye grep: Fjerner Get-navnet etter 14 år». e24.no. 15. september 2020. Besøkt 13. oktober 2020. «Kaalen la ikke skjul på at navnebytte er et omfattende stykke arbeid for Telia-organisasjonen. Navnebytte skal i hovedsak skje i dag: – Vi har jobbet ett år med dette prosjektet og skal bytte i dag. Vi har biler ute med ny profilering allerede. Alle nye dekoderbokser som sendes ut er med ny profilering. Vi bytter ikke ut eldre dekodere, men programvaren vil bli oppdatert, sier markedsdirektør Camilla Forberg. Navnebytte påvirker kun Get og ikke OneCall, MyCall, Phonero og FutureHome.» 
  5. ^ Lars Backe Madsen, Geir Imset (10. februar 2001). «Veien blir til mens du flår». www.dn.no. Dagens Næringsliv. Besøkt 23. april 2022. «Årene det var så bratt. Også andre Collier-kunder møtte motbakke. Media Vision fikk en kort karriere på egne ben. Senhøstes 1985 fusjonerte selskapet med det bergenske jappefyrtårnet VIP Scandinavia, hvis hovedaktivum var rettighetene til den amerikanske såpeserien «Dallas». Kunne dét gå bra, da? Nei. | Vinteren 1987 raste visjonene sammen. Bergen politikammer og Økokrim entret scenen. Innsidehandel? Aksjekokelimonke? Regnskapsakrobatikk? VIP fikk et liv etter døden i norske rettssaler til langt utpå 1990-tallet.» 
  6. ^ Kervarec, Varog (5. april 2013). «Get kjøper Loqal». Insidetelecom.no (norsk). Besøkt 13. oktober 2020. 
  7. ^ «Utfordres av Canal Digital». www.rb.no (norsk). 23. mars 2014. Besøkt 13. oktober 2020. 
  8. ^ Wergeland, Paal (15. september 2014). «Kjøper Get for nesten 14 mrd.». NRK. Besøkt 13. oktober 2020. 
  9. ^ Fossen, Håvard; NTB (17. juli 2018). «Telia kjøper Get TDC Norge». Digi.no (norsk). Besøkt 13. oktober 2020. 
  10. ^ «Før var det Get-ligaen nå er det Fjordkraft-ligaen». www.dagsavisen.no (norsk). 1. oktober 2020. Besøkt 13. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]