Schwaben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Tyskland med dagens grenser. Det lyse blå området er dagens Baden-Württemberg, og øst for dette ligger Bayern med Schwabens administrative region markert i rosa

Schwaben er en historisk region og et språkområde i Tyskland.

Geografi og historie[rediger | rediger kilde]

Schwaben finnes ikke på noe kart, siden regionen bare delvis sammenfaller med administrative enheter i Tyskland. Dermed kan det være en viss uenighet om nøyaktig hvor grensen mot Schwaben går. Da dette er en historisk region og språklig område, og ikke en politisk enhet, er det ikke klare grenser for området.

Hertugdømmet Schwaben[rediger | rediger kilde]

I tidlig middelalder eksisterte hertugdømmet Schwaben. Det omfattet større områder sørvest i det tyskspråklige området, blant annet Baden, Alsace (Elsass), Vorarlberg og det meste av det tyskspråklige Sveits. Dette området tilsvarer omtrent det området hvor det i dag snakkes alemanniske dialekter.

Dagens Schwaben[rediger | rediger kilde]

Senere har begrepet Schwaben blitt et mer geografisk begrenset område. Hoveddelen av Schwaben ligger i delstaten Baden-Württemberg, hvor de sentrale delene rundt Stuttgart og Heilbronn, samt de østlige og sørlige delene regnes til Schwaben. I tillegg kommer den bayerske regionen Schwaben med byen Augsburg og alperegionen Allgäu. Elva Lech øst for Augsburg er en kraftig dialektgrense mot det egentlige Bayern. I middelalderen ble også det meste av dagens Sveits og Alsace (Elsass) regnet til Schwaben.

Slett ikke Schwaben[rediger | rediger kilde]

Ikke hele Baden-Württemberg regnes til Schwaben. Områdene langs Rhinen i Baden-Württemberg, med byer som Konstanz, Freiburg og Karlsruhe regnes derimot ikke til Schwaben, men til Baden. Schwarzwald danner her en naturlig grense. De nordøstlige områdene, rundt Tauberbischofsheim hører til Franken. De språklig nærbeslektede Badenser (innbyggerne i Baden), blir fort fornærmet om man ikke hører eller merker forskjellen!

Kultur og særpreg[rediger | rediger kilde]

Schwaben står ikke på noe kart over Tyskland, men er likevel en selvbevisst region med mange kulturelle særdrag som er svært kjent i Tyskland.

Språk[rediger | rediger kilde]

Dialekten i Schwaben tilhører den alemanniske dialektgruppen, sammen med dialektene i Sveits, Alsace, Vorarlberg i Østerrike og Baden. Blant kjennemerkene på dialekten er den utbredte bruken av sch-lyden. På tysk uttales st- i begynnelsen av et ord som scht- (eks. Stein), men i alemanniske dialekter gjelder dette også midt inne i ordet eller på slutten (eks. Fescht for Fest). Diminutiven -lein/-chen heter -le, for eksempel kalles delstaten Baden-Württemberg humoristisk for Ländle, istedenfor Ländchen (Lille land).

Religion[rediger | rediger kilde]

De nordvestre områdene rundt Stuttgart er protestantiske, og danner en stor protestantisk øy i det katolskdominerte Sør-Tyskland. Områdene lenger sør, rundt Rottweil og ved Bodensjøen, samt i delstaten Bayern, er katolske. I de katolske områdene finnes det gamle karnevalstradisjoner, som her kalles Fastnet, preget av ild og skremmende kostymer.

Mat[rediger | rediger kilde]

Kjøkkenet i Schwaben har også en del spesialiteter, blant annet brukes det en god del pasta, eller nudler. Fersk nudeldeig som rives i strimler over kokende vann, kalles ¨Spätzle, og Käsespätzle er det samme tilsatt ost. Schwabens svar på ravioli er schwäbische Maultaschen (avledet av maul, kjeft, og tasche, lomme), som er større, mer kjøttfylte enn sine italienske søskenbarn, og gjerne kokt i kraft. I områdene rundt Stuttgart dyrkes store mengder lett rødvin, som i all hovedsak drikkes av innbyggerne selv, og som derfor er vanskelig å få tak i andre deler av Tyskland.

Innstilling[rediger | rediger kilde]

Die Schwaben, innbyggerne i Schwaben, har ord på seg for å være gjerrige, eller sparsomme, som de selv sier. De er også arbeidsomme, litt trauste og regnes for å være veldig lojale. De drømmer også om å starte egen bedrift, og ganske visst er store områder i Schwaben preget av driftig industri. Økonomisk er regionen blant de sterkeste i hele Tyskland.