Hans Urs von Balthasar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Urs von Balthasar
Født12. august 1905
Luzern, Sveits
Død26. juni 1988
Basel, Sveits
Gravlagt Sveits
Beskjeftigelse Teolog
Nasjonalitet Sveits
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Hans Urs von Balthasar (født 12. august 1905 i Luzern, død 26. juni 1988 i Basel) var en sveitsisk teolog. Han hører til de viktigste katolske teologer i det 20. århundre. Han spilte særlig en betydningsfull rolle under det annet Vatikankonsil.

Han studerte i Wien, Berlin og Zürich, og tok doktorgraden i tysk litteratur. I 1928 sluttet han seg til jesuittene og studerte teologi i München og Fourvière (Lyon). Balthasar ble ordinert i 1936. Han arbeidet i Basel som studentprest fra 1940. I Fourvière studerte han under Henri de Lubac og i Basel studerte han Karl Barths teologi.

I 1944 grunnla Balthasar sammen med Adrianne von Speyr St. Johannes Instituttet og måtte forlate ordenen i 1950. Samtidig som han var direktør for instituttet, tjenestegjorde han i Chur bispedømme.

Gjennom sine mange publikasjoner og virksomhet som foredragsholder åpnet han særlig den patristiske arven på nytt for teologien og den kristne tro.[trenger referanse] Han ble utnevnt til kardinal av pave Johannes Paul II, men døde i sitt hjem i Basel tre dager før overleveringen av kardinalhatten og ble dermed aldri innsatt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]