Hans Urs von Balthasar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Urs von Balthasar
Født 12. august 1905
Luzern, Sveits
Død 26. juni 1988
Basel, Sveits
Yrke Teolog
Statsborger Sveits
Religion Den romersk-katolske kirke

Hans Urs von Balthasar (født 12. august 1905 i Luzern, død 26. juni 1988 i Basel) var en sveitsisk teolog. Han hører til de viktigste katolske teologer i det 20. århundre. Han spilte særlig en betydningsfull rolle under det annet Vatikankonsil.

Han studerte i Wien, Berlin og Zürich, og tok doktorgraden i tysk litteratur. I 1928 sluttet han seg til jesuittene og studerte teologi i München og Fourvière (Lyon). Balthasar ble ordinert i 1936. Han arbeidet i Basel som studentprest fra 1940. I Fourvière studerte han under Henri de Lubac og i Basel studerte han Karl Barths teologi.

I 1944 grunnla Balthasar sammen med Adrianne von Speyr St. Johannes Instituttet og måtte forlate ordenen i 1950. Samtidig som han var direktør for instituttet, tjenestegjorde han i Chur bispedømme.

Gjennom sine mange publikasjoner og virksomhet som foredragsholder åpnet han særlig den patristiske arven på nytt for teologien og den kristne tro. Han ble utnevnt til kardinal av pave Johannes Paul II, men døde i sitt hjem i Basel tre dager før overleveringen av kardinalhatten og ble dermed aldri innsatt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]