Forsvarets medalje for falne i strid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsvarets medalje
for falne i strid
Forsvarets medalje for falne i strid stripe.svg
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norge Norge
Innført:1. januar 2005
Mottakere:Personell i det norske Forsvaret som har blitt drept i strid. Overrekkes nærmeste pårørende
Tekniske data
Utført i:Forgylt metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:33 mm
Høyde:33 mm
Rangering
Rangering:Ingen

Forsvarets medalje for falne i strid er en norsk militær medalje som tildeles personell i det norske Forsvaret som har blitt drept i kamp eller under kamplignende omstendigheter. Medaljen tildeles post mortem og overrekkes til de etterlatte ved nærmeste pårørende. Medaljen ble innstiftet 1. januar 2005, da som Forsvarets medalje for falne og sårede i strid,[1] men denne er senere delt i to med Forsvarets medalje for sårede i strid som en selvstendig medalje.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Forsvarets medalje for falne i strid tildeles av Forsvarssjefen.[2] Den kan etter statuttene «tildeles norsk militært personell som har blitt drept i kamphandlinger eller situasjoner som kan oppfattes som kamphandlinger, og må være forårsaket av en av partene i en konflikt.»[2] I utfyllende retningslinjer heter det at medaljen kan tildeles personell som er blitt såret i nærmere beskrevne situasjoner. Dette gjelder der en person er falt i strid som følge av angrep på Norge, i internasjonale operasjoner og engasjementer eller som følge av terrorangrep mot Norge eller land der norske styrker er engasjert.[2] Medaljen kan også tildeles sivile som har falt, samt utenlandsk militært personell dersom disse er under norsk kommando.[2]

Forslag om dekorering med Forsvarets medalje for falne i strid framsettes av avdelingssjef til Forsvarssjefens dekorasjonsråd, tidligere Forsvarssjefens medaljeråd for vurdering. Rådet avgir anbefaling til Forsvarssjefen.[2]

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljen er utformet av Forsvarets rådgiver i heraldikk Thorbjørn Bergersen.[3] Den har et sort kors oppå en krans, og har en diameter på 33 mm. På advers er det et halvt sverd med spissen ned inni korset. Statuttene omtaler korset som et «nedadgående brukket sverd».[2]revers er det påskriften «FOR LAND OG FOLK», samt inngravert navnet på personen den er tildelt til på en horisontal stripe. Medaljen er festet i et medaljebånd som er rødt med loddrette fire millimeter sorte striper på sidene.

Medaljen er, med unntak av fargen i emaljen i korset og på kantstripene i medaljebåndet, identisk med Forsvarets medalje for sårede i strid der purpur benyttes i stedet for svart.

Sammen med medaljen følger et diplom undertegnet av Forsvarssjefen. Diplomet er påført begrunnelse for tildeling.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvarets medalje for falne og sårede i strid[død lenke], Statutter av 1. januar 2005, Forsvarsnett, besøkt 20. november 2009.
  2. ^ a b c d e f Statutter for Forsvarets ordener og medaljer[død lenke], s. 9–10, Forsvarsnett, besøkt 19. november 2009.
  3. ^ Ny medalje for falne og sårede i strid Arkivert 1. november 2005 hos Wayback Machine., Forsvarsnett, 17. januar 2005, besøkt 20. november 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]