Forsvarssjefens medaljeråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsvarssjefens medaljeråd behandlet blant annet forslag om tildeling av Forsvarets medalje for edel dåd

Forsvarssjefens medaljeråd var et norsk rådgivende utvalg som behandlet spørsmål om dekorering av militært personell med norske ordener og medaljer, heraldiske spørsmål og uniformssaker. Rådet var underlagt Forsvarssjefen. I januar 2008 ble rådet erstattet av Forsvarssjefens dekorasjonsråd og supplert med et overordnet organ kalt Forsvarssjefens stridsdekorasjonsråd.[1][2]

Dekoreringssaker[rediger | rediger kilde]

Forsvarssjefens medaljeråd behandlet forslag om tildeling av Forsvarets medaljer. Dette gjaldt først og fremst Forsvarets medalje for edel dåd, Forsvarsmedaljen med laurbærgren, Forsvarets medalje for falne og sårede i strid, Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner, Forsvarets operasjonsmedalje og Militærkorset.

Forsvarssjefens medaljeråd behandlet også forslag om tildelinger Krigsmedaljen og Deltagermedaljen, som begge tildeles for innsats under den andre verdenskrig, samt forslag om tildelinger av norske utmerkelser som ikke er rent militære. For Den Kongelige Norske Fortjenstorden, der saksgangen går gjennom Forsvarssjefen og Forsvarsdepartementet, behandlet rådet forslag om tildeling. Ved forslag om tildeling av Kongens fortjenstmedalje til militært personell var medaljerådet anbefalende instans. Rådet kunne også bli forelagt til uttalelse saker om tildeling av St. Olavs Orden.

Heraldikk og andre spørsmål[rediger | rediger kilde]

I tillegg til spørsmål knyttet til tildelinger av utmerkelser, fungerte Forsvarssjefens medaljeråd også som Forsvarets heraldiske utvalg. Rådet godkjente våpenmerker og emblemer til bruk i Forsvaret.

Rådet uttalte seg videre om saker knyttet til Forsvarets uniformer.

Sammensetning[rediger | rediger kilde]

Forsvarssjefens medaljeråd besto av en leder fra Forsvarsstaben, samt en representant for Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet. I tillegg hadde rådet en sekretær. I saker som gjaldt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner hadde rådet tilknyttet en representant for Vernepliktsverket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grader og dekorasjoner Arkivert 14. februar 2010 hos Wayback Machine., Forsvarsnett, besøkt 8. november 2009.
  2. ^ «Tre dekorasjonsråd», f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]