Filmserie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En filmserie er en samling av filmer hvor film nummer 2 er oppfølger til film nummer 1, og film nummer 3 er oppfølger til film nummer 2 også videre. Filmene foregår som regel i samme univers og inneholder som regel de samme karakterene, men det finnes unntak som f.eks. filmen Alene hjemme 3 i Alene hjemme-filmserien som foregår i et helt annet univers enn de to første filmene, og inneholder andre karakterer (se: Åndelig oppfølger).

Noen filmserier (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Denne listen er foreløpig ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Husk referanser.

Internasjonale[rediger | rediger kilde]

  1. The Fast and the Furious (9 filmer)
  2. Men in Black (4 filmer)
  3. The Avengers (4 filmer)
  4. Shrek (4 filmer)
  5. Saw (9 filmer)
  6. Johnny English (3 filmer)
  7. Student of the Year (2 filmer)

Norske[rediger | rediger kilde]

  1. Børning (3 filmer)
  2. Kristian Eikjord (2 filmer)

Spin-off-filmer[rediger | rediger kilde]

En spin-off-film er en film som ikke er en del av en filmserie, men foregår i samme univers som filmen(e) i serien, og som regel inneholder noen av de samme karakterene. Et eksempel på en kjent spin-off-film er Hobbs & Shaw. Hobbs & Shaw er ikke en del av The Fast and the Furious-filmserien og er derfor ikke en The Fast and the Furious-film, men filmen foregår i samme univers som The Fast and the Furious-filmene, og fokuserer på karakterene Luke Hobbs og Deckard Shaw. En annen kjent spin-off-film er animasjonsfilmen Pus med støvler. Pus med støvler er ikke en del av Shrek-filmserien og er derfor ikke en Shrek-film, men filmen foregår i samme univers som Shrek-filmene, og fokuserer på den modige kattehelten Pus i støvler fra den andre Shrek-filmen.

Internasjonale spin-off-filmer[rediger | rediger kilde]

Internasjonale spin-off-filmer betegner spin-off filmer som har en utenlandsk nasjonalitet enn filmen(e) i filmserien. Et eksempel på dette er Step Up: Year of the Dance som er en kinesisk film, men en spin-off-film tilknyttet den amerikanske Step Up-filmserien. Et annet eksempel er den norske Børning-filmserien som består av de tre filmene Børning, Børning 2 og Børning 3. Dette er norske filmer, men spin-off-filmer tilknyttet den amerikanske The Fast and the Furious-filmserien.

Hybridfilmer[rediger | rediger kilde]

Noen filmer er både laget som en spin-off-film og som en del av filmserien. Slike filmer kalles gjerne hybridfilmer. Et eksempel på en kjent hybridfilm er Men in Black: International. Men in Black: International kan telles som en slags spin-off-film pga. nye karakterer, men den er også en del av Men in Black-filmserien, og den fjerde filmen i serien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Video-x-generic.svgDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.