Shrek den tredje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shrek den tredje
orig. Shrek the Third
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
Språkengelsk
Bak kamera
RegiChris Miller
ManusforfatterJeffrey Price
Peter S. Seaman
Jon Zack
Foran kamera
MedvirkendeMike Myers
Eddie Murphy
Justin Timberlake
Cameron Diaz
Annen informasjon
Prod.selskapDreamWorks
Premiere18. mai 2007 (USA)
31. august 2007 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Shrek den tredje er en amerikansk animert komedie for barn fra 2007.

Etter de foregående suksessene med Shrek og Shrek 2 ble det den 2. juni 2004 annonsert at det blir en Shrek 3. Ifølge studioet var det opprinnelig planlagt premiere vinteren 2006, men den endelige premieredatoen ble 31. august 2007.

Den ble etterfulgt av Shrek – Lykkelig alle sine dager (2010).

Historien[rediger | rediger kilde]

Når kong Harold, prinsesse Fionas far, dør, skal Shrek overta som konge – et ansvar Shrek ikke ønsker. Harold forteller Shrek at det finnes en annen arving, en tenåringsgutt kalt Arthur fra Worcestershire High School. Shrek reiser så ut sammen med Esel og Pus for å finne Arthur og ta han med tilbake som tronarving. Rett før de skal seile ut, avslører Fiona for Shrek at hun er gravid. Shrek reagerer med skrekk og gru, fordi han mener at han ikke er i stand til å oppdra barn. De reiser til Worcestershire Academy, en magisk internatskole, hvor de møter den 16 år gammel Arthur. Shrek forteller Arthur at han må bli dem for å bli utnevnt til konge av nasjonen Far Far Away. Men Esel og Pus med støvler skremmer ham ved ett uhell, når de diskuterer alt ansvaret som ligger i å være konge. Umiddelbart mister Arthur selvtilliten til at han klarer alt ansvaret dette medfører. Arthur forsøker å ta kontroll over skipet, for å reise tilbake til Worcestershire-akademiet. Arthur og Shrek kjemper om kontrollen over skipet, men hele skipet krasjer på en avsidesliggende liten øy. Der møter de tilfeldigvis Arthurs pensjonerte trollmannslærer, Merlin.

"Prins Charming" og flere andre skurker angriper det kongelige slottet i Far Far Away. Men Wolfie, Pinocchio, Gingy, de tre små grisene og de blinde musene forhindrer dem lenge nok til at Fiona og moren hennes, dronning Lillian, kan flykte sammen med Snøhvit, Rapunzel, Askepott, Sleeping Beauty og Doris, hennes stygge ste-søster. En av grisene avslører ved et uhell at Shrek har reist for å hente prins Arthur, og Prins Charming sender kaptein Hook og piratene hans for å spore opp Shrek. Fiona, dronning Lillian og de andre blir fengslet i et høyt tårn, etter at Rapunzel forråder dem etter at hun ble forelsket i prins Charming.

Kaptein Hook og piratene hans sporer opp Shrek og vennene hans til Merlins øy, hvor piratene forsøker å ta Shrek til fange. Shrek beseirer skurkene, og Hook nevner Charming og overtakelsen av Far Far Away. Shrek oppfordrer Arthur til å returnere til Worcestershire-akademiet hans. I stedet går Arthur i lære hos Merlin og lærer hvordan han kan bruke magi for å transportere dem raskt til Far Far Away. Men i denne prosessen bytter Esel og Pus kropp ved ett uhell. I Far Far Away oppdager Pinocchio at prins Charming planlegger å drepe Shrek. Charmings menn dukker opp, men Arthur lurer dem. De bryter seg inn i det kongelige slottet, men de blir snart oppdaget i Charmings garderobe.

Charming ønsker seg på å drepe Arthur, fordi Charming ønsker å bli utnevnt til den neste kongen etter kong Harold. Esel og Pus blir fengslet sammen med Fiona og de andre damene. Fionas mor, dronning Lillian, klarer å knuse en åpning i steinmuren og de kommer seg ut av fengselet. Charming arrangerer ett stort skuespill for resten av kongeriket, hvor han planlegger å drepe Shrek. Men Fiona, Esel og Pus og de andre prinsessene forsøker å konfrontere ham. Men de blir forhindret av Charmings håndlangere og vakter, og Fiona blir bundet fast. Hele kampen ender med at Rapunzels tårn velter, og prins Charming blir knust.

Arthur blir deretter kronet til konge. Hele kongeriket hans feirer, og trollmannen Merlin gjenoppretter Esel og Pus til de riktige kroppene deres. Men bare halene deres sitter fremdeles på feil kropp. Shrek og Fiona kan deretter vende tilbake til den gamle sumpen deres. Kort tid senere blir de foreldre til trillinger, og får hjelp av blant andre Pus og Esel til å passe alle barna.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller Norsk utgave
Shrek Mike Myers Asgeir Borgemoen
Prinsesse Fiona Cameron Diaz Iren Reppen
Esel Eddie Murphy Thomas Giertsen
Pus med støvler Antonio Banderas Henrik Mestad
Kong Harald John Cleese Anders Hatlo
Dronning Lillian Julie Andrews Ellen Horn
Mabel Regis Philbin Per Ståle Lønning
Doris Larry King Davy Wathne
Pepperkakemannen Conrad Vernon Håvard Bakke
Pinocchio Cody Cameron Tommy Karlsen
Ulv Aron Warner Tommy Karlsen
Griser Cody Cameron Stig Krogstad
Kong Arthur Justin Timberlake Aksel Hennie
Drømmeprinsen Rupert Everett Øystein Røger
Merlin Eric Idle Nils Vogt
Kaptein Krok Ian McShane Per Skjølsvik
Snøhvit Amy Poehler Jannike Kruse Jåtog
Tornerose Cheri Oteri Inger Gundersen
Rapunzel Maya Rudolph Maria Haukaas Storeng
Askepott Amy Sedaris Kristin Skogheim
Sir Lancelot John Krasinski Jakob Oftebro

Andre medvirkende (norsk versjon)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]