Hopp til innhold

The Avengers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Avengers
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Superhelt
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde2 t. 23 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoss Whedon
ProdusentKevin Feige
Victoria Alonso
Jeremy Latcham
ManusforfatterZak Penn
Joss Whedon
SjeffotografSeamus McGarvey
Foran kamera
MedvirkendeRobert Downey jr.
Chris Evans
Mark Ruffalo
Chris Hemsworth
Scarlett Johansson
Jeremy Renner
Tom Hiddleston
Samuel L. Jackson
m.fl.
Annen informasjon
Filmformat1,78:1
Budsjett$220 millioner
Prod.selskapMarvel Enterprises
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Avengers er en amerikansk superheltfilm fra 2012. Filmen er skrevet og regissert av Joss Whedon, og har Robert Downey jr., Chris Evans, Mark Ruffalo og Chris Hemsworth i hovedrollene som de fire superheltene Iron Man, Captain America, Hulken og Thor. I tillegg er Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston og Samuel L. Jackson å se i andre viktige roller. Zak Penn var med på å skrive manuset sammen med Whedon, og Kevin Feige har produsert filmen, som er basert på Marvels tegneserier skapt av Stan Lee og Jack Kirby.

Handling[rediger | rediger kilde]

Superskurken Loki (Tom Hiddleston) og en hær med romvesener er i ferd med å ta over verden ved hjelp av en energikube kalt «Tesseract», som skal åpne opp portalen mellom verdenene og få romvesenene til jorden. Nick Fury (Samuel L. Jackson) og resten av spesialagentbyrået SHIELD ser ingen annen utvei enn å iverksette «Avengers-initiativet». I tur og orden blir Iron Man (Robert Downey jr.), Captain America (Chris Evans), Hulken (Mark Ruffalo) og Thor (Chris Hemsworth) rekruttert og slått sammen med superagentene Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) og Clint Barton (Jeremy Renner).

Det viser seg at når det som i utgangspunktet er fire individualister skal samarbeide og stole på hverandre for å gjøre en jobb, blir det noen gnisninger innad i gruppa. Men de vet at om de skal stoppe Loki, må de finne en måte å samarbeide på raskt. Kan The Avengers redde verden og ta «Tesseract» fra Lokis hender?

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller Notater
Tony Stark / Iron Man Robert Downey jr.
Steve Rogers / Captain America Chris Evans
Thor Chris Hemsworth
Bruce Banner / The Hulk Mark Ruffalo Lou Ferrigno har stemmen til The Hulk
Clint Barton / Hawkeye Jeremy Renner
Natasha Romanoff / Black Widow Scarlett Johansson
Loki Tom Hiddleston
Nick Fury Samuel L. Jackson
Maria Hill Cobie Smulders
Agent Phil Coulson Clark Gregg
Professor Erik Selvig Stellan Skarsgård
Jarvis Paul Bettany stemme
Pepper Potts Gwyneth Paltrow
Jasper Sitwell Maximiliano Hernández
The Other Alexis Denisof
Medlem av World Security Council Jenny Agutter
Medlem av World Security Council Powers Boothe
Medlem av World Security Council Arthur Darbinyan
Medlem av World Security Council Donald Li
Stan Lee Stan Lee
Thanos Damion Poitier sier ingenting gjennom hele filmen

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen har et budsjett på 150 millioner dollar, og kom på norske kinoer 27. april 2012. På de tre første ukene som den har vært på kino har den spilt inn over 1 milliard dollar på verdensbasis.

Prosess[rediger | rediger kilde]

Filmen startet produksjonen allerede tidlig i 2008, da Marvel undertegnet en avtale med den gang streikende Writers Guild of America om å få gå tilbake til å kunne bruke sine egne karakterer. Senere det året gjorde Iron Man knallsuksess, og Marvel kunngjorde at The Avengers ville bli en realitet i juli 2011. Filmen ble følgelig senere utsatt ni måneder som en følge av at de måtte få laget ferdig egne filmer om superheltene, Iron Man 2 (2010), Thor (2011) og Captain America: The First Avenger (2011).

Det ble tidlig klart at Robert Downey jr. skulle portrettere Tony Stark/Iron Man for tredje gang i The Avengers. På et tidspunkt ble også Don Cheadle, som spiller Iron Mans sidekick War Machine i Iron Man 2, ryktet å være med i filmen, men Cheadle selv skjøt disse ryktene ned litt senere. Litt etter ble det også klart at Jon Favreau, regissør for Iron Man-filmene, ville tre inn som executive producer, men ikke regissør.

Den neste skuespilleren som ble klar for The Avengers var Samuel L. Jackson, som i februar 2009 signerte en avtale på ni filmer som Nick Fury, lederen av superheltgruppa. Kort tid etter erstattet Scarlett Johansson Emily Blunt som Natalie Rushman/Natasha Romanoff/Black Widow i Iron Man 2, noe som også knyttet henne til The Avengers. Chris Hemsworth og Tom Hiddleston, som spiller Thor og Loki, ble også klare for filmen litt før Thor ble sluppet. Chris Evans, som spiller Captain America, ble også klar for filmen i mars 2010. Regissør Joss Whedon signerte under for å ta hånd om filmen måneden etter.

Rollen som det var mest blest om var uten tvil Hulken. Edward Norton, som spilte rollen i The Incredible Hulk, uttalte tidlig i et intervju at han var åpen for å returnere som den grønne kjempen, men etter månedslang krangling med Marvel ble det klart at han ikke kom til å bli enig med tegneseriegiganten om å spille rollen. Marvels produksjonspresident Kevin Feige sa det slik: "Vi trenger skuespillere som har kreativiteten og samarbeidsvilligheten til våre andre talentfulle skuespillere. The Avengers krever spillere som klarer å jobbe som en del av et ensemble, som Robert, Chris H, Chris E, Samuel, Scarlett og det øvrige talentfulle ensemblet vi har, har bevist at de klarer tidligere. Vi ser etter en skuespiller som fyller disse kravene, og som viser lidenskap i forhold til denne ikoniske rollen, de neste ukene." Mark Ruffalo ble deretter hentet inn som erstatter i juni 2010.

Jeremy Renner, Clark Gregg, Stellan Skarsgård, Gwyneth Paltrow og Paul Bettany ble alle hentet inn for å returnere i sine respektive roller, Hawkeye, Agent Coulson, Erik Selvig, Pepper Potts og Jarvis i løpet av det neste året. I tillegg ble Cobie Smulders castet som Maria Hill, den eneste i ensemblet som ikke har vært med i noen av forløperne.

Locations som ble brukt for filming var steder som Albuquerque, Cleveland, New York, Pittsburgh, Columbus, Sandusky, Parma (Ohio) og Stuttgart.

I desember annonserte Disney at filmen ville bli konvertert til 3D.

Minneverdige sitater[rediger | rediger kilde]

 • Nick Fury: [forteller] And there came a day, a day unlike any other... when Earth's mightiest heroes found themselves united against a common threat... to fight the foes no single superhero could withstand... on that day, The Avengers were born.
 • Thor: [trekker Loki tett inntil seg] Listen closely, brother...
  [Iron Man avbryter og tar med seg Thor, slik at Loki blir alene i bildet]
  Loki: [lener seg inn mot der Thor stod og gliser] I'm listening...
 • Bruce Banner: I don't think we should be focusing on Loki. That guy's brain is a bag full of cats. You can smell crazy on him.
  Thor: I care how you speak. Loki is beyond reason, but he is of Asgard! And he's my brother!
  Natasha Romanoff: He killed 80 people in 2 days.
  Thor: ...He's adopted.
 • Tony Stark: Falling in line's not really my style.
  Steve Rogers: You're all about style, aren't you?
 • Thor: [ler hånlig] You people are so petty, and tiny!
 • Tony Stark: [til Thor] No hard feelings, Point Break. You've got a mean swing.
 • Tony Stark: Let's do a headcount: Your brother, the demigod; a super-soldier, a living legend who actually lives up to the legend; a man with breathtaking anger management issues; a couple of master assassins; and you've managed to piss off every single one of us.
  Loki: That was the plan.
  Tony Stark: Not a great plan.
 • Tony Stark: You're missing the point! There's no throne. There is no version of this where you come out on top. Maybe your army comes and maybe it's too much for us but it's all on you. Because if we can't protect the Earth, you can be damned well sure we'll avenge it.
 • Steve Rogers: There's only one god, and he doesn't dress like that.
 • Steve Rogers: What's the matter? You scared of lightning?
  Loki: I'm not overly fond of what follows.
 • Hulk: Puny god!
 • Natasha Romanoff: [ser at romvesenene nærmer seg] This is just like Budapest all over again.
  Clint Barton: You and I remember Budapest very differently.
 • Stan Lee: [i et intervju etter kampen om New York] Superheroes in New York? Give me a break.

Taglines[rediger | rediger kilde]

 • Some assembly required.
 • Every team needs a Captain.
 • Throw down the hammer.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]