Even Pellerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Even Pellerud
Even Pellerud (16089229133) (cropped).jpg
Født15. juli 1953Rediger på Wikidata (69 år)
BrandvalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrener[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Norges idrettshøgskoleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Even Jostein Pellerud (født 15. juli 1953 i Brandval) er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han har vært trener for Norges kvinnelandslag i fotball i to perioder (1989–1996 og 2012–2015[2]) og har også vært trener for Lillestrøm Sportsklubb, Kongsvinger Idrettslag, det kanadiske kvinnelandslaget i fotball, samt vært ansvarlig for kvinnesatsingen i Trinidad og Tobago.

Før trenerkarrieren spilte han for Vålerenga (1973-74) Grue (1975-77) Vålerenga (1978 –79) og Kongsvinger (1980–86).

Aktiv karriere[rediger | rediger kilde]

I sin aktive periode spilte han for Brane Idrettslag, Kongsvinger Idrettslag, Grue Idrettslag og Vålerenga.

Trener for kvinnelandslaget[rediger | rediger kilde]

Even Pelleruds hovedinnsats som trener har vært for det norske kvinnelandslaget. Han tok over kvinnelandslaget rett etter EM i 1989, og fortsatte utviklingen av Norge som topplag. I 1991 gjentok han bedriften med å ta sølv i EM, og også i det første offisielle VM, i Kina, ble det sølv etter tap for USA. Dette var riktignok tredje finaletap på rad for Norge, men det var en klar fremgang, i og med at Norge ble beste europeiske nasjon.

Det ble Norge også i det påfølgende mesterskapet, EM. Norge vant ved å slå vertslandet Italia i finalen etter mål av Birthe Hegstad. I det påfølgende EM kom Norge ikke lenger enn til semifinalen, der et stygt bortetap ødela mot Sverige. Imidlertid var mesteparten av oppmerksomheten rettet mot VM samme år i Sverige. Norge gikk gjennom turneringen med bare seire, og vant i tur og orden mot de andre favorittene, USA i semifinalen og Tyskland i finalen. Norge hadde dermed blitt verdensmestre i fotball. Pellerud var trener til og med OL i 1996, der Norge ikke gjentok bedriften fra VM, men endte på 3.-plass etter semifinaletap mot USA.

6. desember 2012 kunngjorde Norges fotballforbund at Pellerud igjen skulle ta over som hovedtrener for kvinnelandslaget. Pellerud valgte å gå av som hovedtrener i 2015.[trenger referanse]

Lillestrøm[rediger | rediger kilde]

Pelleruds neste trenerjobb ble trener for Lillestrøm sammen med Per Brogeland i 1997. Brogeland hadde på egen hånd vunnet sølv med Lillestrøm året før, men samarbeidet ga ikke like store frukter, og Lillestrøm måtte greie seg med en 10.-plass det året. Pellerud skaffet seg flere motstandere etter at han solgte publikumsfavoritten Dennis Schiller. Som resultat av resultatene måtte Pellerud gå. Han ble erstattet av Arne Erlandsen.

Trener i Canada[rediger | rediger kilde]

Etter dette var Even Pellerud landslagssjef for det kanadiske kvinnelandslaget i fotball fra 1999 til 2008. Under Pelleruds ledelse gikk laget framover fra å være et relativt uviktig landslag til å snuse på semifinale i de store turneringene, sist i OL i 2008. Særlig imponerende var fjerdeplassen i 2003-VM, og denne innsatsen skaffet ham prisen for årets idrettsbragd i Canada.[3] Det oppsto etter hvert kontroverser mellom Pellerud og enkelte av spillerne på landslaget.[4] Pellerud trakk seg som landslagstrener etter OL i Beijing.

Kvinnesatsningssjef i Trinidad og Tobago[rediger | rediger kilde]

I 2009 begynte Pellerud som ansvarlig for kvinnesatsingen i Trinidad og Tobago, men han sa at han ville ansette en egen trener for kvinnelandslaget.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Soccerdonna, Soccerdonna coach ID 565, besøkt 3. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Pellerud ferdig som landslagssjef». Dagbladet.no. 12. august 2015. Besøkt 12. august 2015. 
  3. ^ Even Pellerud fikk pris i Canada
  4. ^ Pellerud lengter hjem Arkivert 23. september 2007 hos Wayback Machine.
  5. ^ Former Canadian coach Even Pellerud takes job in Trinidad and Tobago

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]