Even Pellerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Even Pellerud
Even Pellerud (16089229133) (cropped).jpg
Født15. juli 1953 (64 år)
Brandval
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballmanager
NasjonalitetNorge

Even Jostein Pellerud (født 15. juli 1953 i Brandval) er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han har vært trener for Norges kvinnelandslag i fotball i to perioder (1989–1996 og 2012–2015[1]) og har også vært trener for Lillestrøm Sportsklubb, Kongsvinger Idrettslag, det kanadiske kvinnelandslaget i fotball, samt vært ansvarlig for kvinnesatsingen i Trinidad og Tobago.

Før trenerkarrieren spilte han for Vålerenga (1973-74) Grue (1975-77) Vålerenga (1978 –79) og Kongsvinger (1980–86).

Aktiv karriere[rediger | rediger kilde]

I sin aktive periode spilte han for Brane Idrettslag, Kongsvinger Idrettslag, Grue Idrettslag og Vålerenga.

Trener for kvinnelandslaget[rediger | rediger kilde]

Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Even Pelleruds hovedinnsats som trener har vært for det norske kvinnelandslaget. Han tok over kvinnelandslaget rett etter EM i 1989, og fortsatte utviklingen av Norge som topplag. I 1991 gjentok han bedriften med å ta sølv i EM, og også i det første offisielle VM, i Kina, ble det sølv etter tap for USA. Dette var riktignok tredje finaletap på rad for Norge, men det var en klar fremgang, i og med at Norge ble beste europeiske nasjon.

Det ble Norge også i det påfølgende mesterskapet, EM. Norge vant ved å slå vertslandet Italia i finalen etter mål av Birthe Hegstad. I det påfølgende EM kom Norge ikke lenger enn til semifinalen, der et stygt bortetap ødela mot Sverige. Imidlertid var mesteparten av oppmerksomheten rettet mot VM samme år i Sverige. Norge gikk gjennom turneringen med bare seire, og vant i tur og orden mot de andre favorittene, USA i semifinalen og Tyskland i finalen. Norge hadde dermed blitt verdensmestre i fotball. Pellerud var trener til og med OL i 1996, der Norge ikke gjentok bedriften fra VM, men endte på 3.-plass etter semifinaletap mot USA.

6. desember 2012 kunngjorde Norges fotballforbund at Pellerud igjen skulle ta over som hovedtrener for kvinnelandslaget. Pellerud valgte å gå av som hovedtrener i 2015.[trenger referanse]

Lillestrøm[rediger | rediger kilde]

Pelleruds neste trenerjobb ble trener for Lillestrøm sammen med Per Brogeland i 1997. Brogeland hadde på egen hånd vunnet sølv med Lillestrøm året før, men samarbeidet ga ikke like store frukter, og Lillestrøm måtte greie seg med en 10.-plass det året. Pellerud skaffet seg flere motstandere etter at han solgte publikumsfavoritten Dennis Schiller. Som resultat av resultatene måtte Pellerud gå. Han ble erstattet av Arne Erlandsen.

Trener i Canada[rediger | rediger kilde]

Etter dette var Even Pellerud landslagsjef for det kanadiske kvinnelandslaget i fotball fra 1999 til 2008. Under Pelleruds ledelse gikk laget framover fra å være et relativt uviktig landslag til å snuse på semifinale i de store turneringene, sist i OL i 2008. Særlig imponerende var fjerdeplassen i 2003-VM, og denne innsatsen skaffet ham prisen for årets idrettsbragd i Canada.[2] Det oppsto etter hvert kontroverser mellom Pellerud og enkelte av spillerne på landslaget.[3] Pellerud trakk seg som landslagstrener etter OL i Beijing.

Kvinnesatsningssjef i Trinidad og Tobago[rediger | rediger kilde]

I 2009 begynte Pellerud som ansvarlig for kvinnesatsingen i Trinidad og Tobago, men han sa at han ville ansette en egen trener for kvinnelandslaget.[4]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]