Rhian Wilkinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rhian Wilkinson
Rhian Wilkinson in 2011.JPG
Født 12. mai 1982 (33 år)
Ponte-Claire,
Quebec, Canada
Nasjonalitet Canada
Kallenavn Rhirhi
Posisjon Høyre back,
midtbane
Klubbinformasjon
Spiller for LSK Kvinner
Draktnr. 25
Ungdomsklubb
År
1997–1998
2000–2002
Klubber
Lakers du Lac Saint Louis
Tennessee Lady Vols
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
2003–2005
2005–​
Ottawa Fury
LSK Kvinner
38 (13)
59 (6)
Landslag
År Lag Kamper (mål)
2003– Canada 72 (7)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 21. desember 2009.

Rhian Wilkinson er en kanadisk kvinnelig fotballspiller som spiller på LSK Kvinner. Hun ble født i Ponte Claire, nå innlemmet i Montreal, i Canada.[1] Begge hennes foreldre er britiske, og Wilkinson har dermed to pass, et britisk og et kanadisk. Imidlertid spiller hun på det kanadiske landslaget.

Wilkinson begynte sin karriere i nærliggende lag før hun flyttet til University of Tennessee, der hun ble lagets «Freshman of the year».[2] Det var imidlertid i 2003 at fotballkarrieren hennes virkelig skjøt fart. Da spilte hun på W-League-laget Ottawa Fury i den øverste nordamerikanske amatørserien, og fikk også debutere på det kanadiske landslaget (om enn med et stygt 1-6-tap for USA). Fram til 2005 spilte hun for Fury, og hun fikk med seg to nominasjoner til W-Leagues All-star-lag. I 2005 flyttet hun til Norge og Team Strømmen. For Team Strømmen har hun vært i finalen i norgesmesterskapet i 2005, 2008 og 2009, men tapt alle tre. Wilkinson var også en viktig brikke da Team Strømmen vant sølv i Toppserien 2008.

Også på landslaget har hun vært semifinalist og finalist. I Gold Cup (kontinentalmesterskapet) kom Canada til finalen (Wilkinson scoret 2-0-målet i semifinalen mot Jamaica), der det ble et langt jevnere kamp mot USA, som USA vant på straffe i siste spilleminutt av siste ekstraomgang. Wilkinson spilte også både i VM, der hun ble byttet inn foran andre omgang mot Norge, og OL, der hun nok en gang opplevde å spille ekstraomganger og deretter tape mot USA. Hun var også med på å vinne bronse under Pan American Games i 2007.[3]

Andre aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Wilkinson har en fortid i flere andre idretter, de fleste mannsdominerte, som rugby[4], ishockey og basketball, og i tillegg ringette[5], badminton, svømming, ridning og friidrett. Hun har master i talekommunikasjon, og spiller cello og trompet.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Med Team Strømmen/LSK Kvinner:

Med landslaget

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Betstudys profil
  2. ^ 2000 SEC Women's Soccer Year in Review
  3. ^ Pacific Sports hjemmeside
  4. ^ Woman Olympian joince practice – Missusauga Blues' hjemmeside
  5. ^ En avart av hockey beregnet på kvinner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]