Euclid (programmeringsspråk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euclid
Tilblivelse1977
ParadigmeMulti-paradigme: Prosedyrisk programmering, Imperativ programmering, strukturert programmering, funksjonell programmering
Designet avButler Lampson
Utviklet avRichard C. Holt
Typetildeling sterk, statisk

Euclid er et imperativt programmeringsspråk som brukes til å skrive verifiserbare programmer. Språket ble konstruert av Butler Lampson og hans medarbeidere ved Xerox PARC lab i midten av 1970-årene. Implementasjonen ble ledet av Ric Holt ved University of Toronto og James Cordy var den primære programmerer bak den første implementasjonen av kompilatoren. Euclid ble opprinnelig konstruert for mikroprosessoren Motorola 6809.

Det var et innovativt prosjekt på denne tiden. Teamet som utviklet kompilatoren hadde et budsjett på §2 millioner over en periode på to år, og fikk oppdraget av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ved Forsvarsdepartementet i USA og Canadas forsvarsdepartement. Språket ble brukt i en del år av I. P. Sharp Associates, MITRE Corporation, SRI International og ulike andre internasjonale institutter for forskning i systemprogrammering og sikre programvaresystemer.

Euclid nedstammet fra programmeringsspråket Pascal. Etterkommere av Euclid omfatter blant annet Mesa, Concurrent Euclid og Turing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]