PARC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
PARC
Inngangspartiet til PARC i Palo Alto, California.
Offisielt navnXerox Palo Alto Research Center
BransjeForskning og utvikling
Etablert1970
MorselskapSRI International
HovedkontorPalo Alto
LandUSA
Nettstedwww.parc.com (en)
Kart
PARC
37°24′10″N 122°08′55″V

PARC (Palo Alto Research Center), tidligere kalt Xerox PARC, er et forskningssenter som ble grunnlagt av Xerox i Palo Alto, California i 1970, opprinnelig som et forsøk på å dominere fremtidens teknologi innenfor kontorutstyr.

Xerox PARC ble etterhvert et av verdens viktigste sentre for forskning på IT og datateknologi, og ble kjent for sine viktige og epokegjørende oppfinnelser som laserskrivere, arbeidsstasjoner, ethernet, postscript, WYSIWYG, det moderne grafiske brukergrensesnittet som ble tatt i bruk av Apple Macintosh, på personlige datamaskiner og på Unix og Unix-liknende systemer, ubiquitous computing (en modell for menneske–maskin-interaksjon) og Very-large-scale integration.

Xerox lyktes imidlertid aldri selv i å bli en markedsdominerende aktør med sine egne nyvinninger.

Innenfor objektorientert programmering bidro Xerox PARC med programmeringsspråkene Smalltalk-72, Smalltalk-76 og Smalltalk-80.

I 2002 ble selskapet omdannet til et heleid datterselskap av Xerox, og skiftet navn til PARC. Selskapet har etter dette forsket på konstruksjon av brukergrensesnitt, sensemaking, ubiquitous computing, «ren teknologi», elektronikk, innebygde systemer og biomedisinsk teknologi.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1969 tok den amerikanske fysikeren Jack Goldman ved Xerox kontakt med Dr. George Pake, en fysiker som var spesialist på kjernemagnetisk resonans og provost fra Washington University in St. Louis for å grunnlegge og finansiere et nytt forskningssenter for selskapet.

Dr. Pake valgte Palo Alto, California, som setet for det som skulle bli Xerox PARC. Den lange avstanden fra Xerox hovedkvarteret i New York ga forskerne en større frihet i deres arbeide, og førte videre til noen av deres største forskningsresultater.

Frem til midten av 1970-årene ble forskningssenteret primært sponset av NASA, Defense Advanced Research Projects Agency (forskningsprosjektetaten i USAs forsvar) og United States Air Force. I midten av 1970-årene ble Xerox PARC mindre økonomisk avhengige av disse etatene, ved å ansette forskere fra det California-baserte SRI International Augmentation Research Center.

Adressen til Xerox Park, 3333 Coyote Hill Road, ble lagt til Stanford Research Park, et område som ble leid av Stanford University. Dette gjorde det mulig for studenter ved universitetet å delta i forskningsprosjekter ved Xerox PARC, og forskere ved senteret samarbeidet med akademiske miljøer i utviklingen av prosjekter som blant annet Internett.

Store deler av Xerox PARC's tidlige suksess innenfor IT-bransjen, kom under ledelsen til Robert Taylor som tidligere hadde ledet en IT-avdeling ved ARPA. Robert Taylor var assosiert direktør i årene 1970–1977 og direktør i årene 1977–1983.

I 2002 ble Xerox PARC omdannet fra å være en underavdeling av Xerox, til å bli et heleid datterselskap under det nye navnet PARC, som har utviklet og videreutviklet konsepter innenfor vitenskap og næringsliv med støtte av kommersielle sponsorer og oppdragsgivere.

I 2004 var Xerox fortsatt selskapets største kunde, men PARC kunngjorde også et mangeårig samarbeid med Fujitsu og innledet forskning innenfor biomedisinsk teknologi i samarbeid med Scripps Research Institute ved La Jolla, California.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]