Hopp til innhold

Tcsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tcsh
Siste versjon(er)6.24.12 / 5. apr. 2024
OSUnix-liknende
LisensBSD-lisensen
Implementert i
C

tcsh («tee-shell») er et Unix-skall basert på og kompatibelt med C shell (csh). Et C shell utvidet med programmerbar kommandolinje-redigering, visuell redigering av tidligere kommandoer (historie-redigering) og enkelte andre utvidelser. Utvidelsene gjør tcsh mer brukervennlig og effektivt.

Kommandolinje-redigering betyr at brukeren kan redigere den aktive kommandolinjen med piltastene på tastaturet. Historie-redigering betyr at brukeren kan bla tilbake i tidligere kommandoer (historie-listen), redigere dem og utføre dem på nytt. Historie-redigering var en av nyvinningene introdusert i C shell, men redigeringen skjedde ved hjelp av koder, ikke visuelt som i tcsh. Redigeringsfunksjonene er siden blitt standard i de fleste Unix-skall, inklusive bash og nyere C shell kloner som Hamilton C shell for Windows.

I likhet med C shell og i motsetning til mange andre Unix-skall, mangler tcsh støtte for programmerte funksjoner. Mangelen kompenseres delvis av en fleksibel alias-mekanisme med parametre.

Tcsh er det standardskallet for distribusjoner som er basert på BSD, slik som FreeBSD.

Siste versjon er 6.20.00, som ble lansert 24. november 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata