Defense Advanced Research Projects Agency

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Defense Advanced Research Projects Agency
DARPA
Defense Advanced Research Projects Agency
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde USA
Etablert 1958
Adm.dir Arati Prabhakar
Eier Forsvarsdepartementet
Budsjett 2,8 mrd. dollar (2012)[1]
Ansatte 240
Nettside www.darpa.mil

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA; norsk: Forsvarets avanserte forskningsprosjektetat) er en etat i det amerikanske forsvarsdepartementet med ansvar for å utvikle ny teknologi for militæret. Etaten ble opprettet i 1958 under navnet Advanced Research Projects Agency (ARPA) av President Dwight D. Eisenhower som en direkte konsekvens av oppskytningen av Sputnik med det formål å presentere neste tiårs teknologiutvikling for det amerikanske militæret. Organisasjonen er uavhengig fra andre militære R&D avdelinger, de rapporterer direkte til "Senior Department of Defense management. De har ca 240 ansatte hvorav 13 er i administrasjonen og nær 140 er teknisk personell, etaten disponerer selv midlene direkte.

Navnet ble endret til DARPA i 1972, tilbake til ARPA i 1993 og tilbake til DARPA i 1996. Etaten sto bak utviklingen av ARPANET (som vokste til Internett), BSD og TCP/IP.

DARPA arrangerer konkurransen DARPA Grand Challenge.

Per 2016 ledes etaten av Arati Prabhakar.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

DARPA sitt opprinnelige oppdrag når det ble etablert i 1958 var å forhindre teknologiske overraskelser som oppskytningen av Sputnik, som signaliserte at Sovjet hadde slått USA i "kampen/løpet" om verdensrommet. Oppdraget har utviklet seg over tid, idag er det fortsatt DARPA sitt oppdrag å forhindre teknologiske overraskelser, men også å utvikle teknologiske overraskelser for dets fiender.

Kjente fiktive referanser[rediger | rediger kilde]

ARPA/DARPA er svært kjent som en høyteknologisk etat, og har av den grunn mange visninger i populære fiksjoner. Noen realistiske referanser til ARPA finnes i filmen Tom Swift and the Visitor from Plante X ( DARPA som rådgiver i en teknisk trussel.

TV-serien The Blacklist henviser hyppig til det teknologiske framskrittet DARPA har innen militære og sivile anvendelsesområder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Darpa Dodges Obama Budget Death Ray, Keeps Its $2.8 Billion – Wired
  2. ^ Hun leder jakten på USAs neste ubemannede drapsmaskiner. Og rykker stadig nærmere målet sitt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]