Defense Advanced Research Projects Agency

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Defense Advanced Research Projects Agency
DARPA
Offisielt navnAdvanced Research Projects Agency, Defense Advanced Research Projects Agency, Advanced Research Projects Agency, Defense Advanced Research Projects Agency
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeUSA
Etablert1958
Adm.dirArati Prabhakar
UnderlagtOffice of the Secretary of Defense
Budsjett 2,8 mrd. dollar (2012)[1]
Ansatte 240
Nettstedwww.darpa.mil (en)

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA; norsk: Forsvarets avanserte forskningsprosjektetat) er en etat i det amerikanske forsvarsdepartementet med ansvar for å utvikle ny teknologi for militæret. Etaten ble opprettet i 1958 under navnet Advanced Research Projects Agency (ARPA) av president Dwight D. Eisenhower som en direkte konsekvens av oppskytningen av Sputnik. Formålet var å presentere neste tiårs teknologiutvikling for det amerikanske militæret. Organisasjonen er uavhengig fra andre militære avdelinger for forskning og utvikling, de rapporterer direkte til forsvarsadministrasjonen. De har ca 240 ansatte hvorav 13 er i administrasjonen og nær 140 er teknisk personell, etaten disponerer selv midlene direkte.

Navnet ble endret til DARPA i 1972, tilbake til ARPA i 1993 og tilbake til DARPA i 1996. Etaten sto bak utviklingen av ARPANET (som vokste til Internett), BSD og TCP/IP.

DARPA arrangerer konkurransen DARPA Grand Challenge.

Per 2016 ledes etaten av Arati Prabhakar.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Da DARPA ble etablert i 1958, var det opprinnelige oppdraget å forhindre teknologiske overraskelser som oppskytningen av Sputnik, som signaliserte at Sovjet hadde slått USA i kappløpet om verdensrommet. Oppdraget har utviklet seg over tid, idag er DARPAs oppdrag fortsatt å utvikle teknologiske nyvinninger, men også å forhindre teknologiske overraskelser fra andre.

Kjente fiktive referanser[rediger | rediger kilde]

ARPA/DARPA er svært kjent som en høyteknologisk etat, og har av den grunn mange visninger i populære fiksjoner. Noen realistiske referanser til ARPA finnes i filmen Tom Swift and the Visitor from Planet X (DARPA som rådgiver i en teknisk trussel).

TV-serien The Blacklist henviser hyppig til det teknologiske framskrittet DARPA har innen militære og sivile anvendelsesområder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]