Lego Mindstorms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

LEGO Mindstorms er et produkt fra leketøysprodusenten Lego som gjør det mulig for en bruker å konstruere sin egen robot. Robotsystemet har utviklet seg over flere år, og teknikken og teknologien har avansert siden de første RCX-styringsmodulene kom, til den nåvrende NXT-kontrollen foreligger. Til styringsmodulen, hvis datakapasitet og yteevne kan sammenlignes med en PDA, kan der kobles flere forskjellige sensorer. I tillegg løper der ut porter, hvor det kan kobles til motorer, lamper etc. Sammen med konvensjonelle LEGO-klosser, kan dette bygges sammen til en fungerende robot, som igjen programmeres via et dataprogram. Programmet overføres til roboten via en USB-kabel, eller Bluetooth-teknologi. På de eldre modellene, RCX, brukte man et infrarødt overføringssystem.

Sensorer og konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Sensorer som kan brukes er blant annet: lyssensor, lydsensor, rotasjonssensor, avstandssensorsonar, trykksensor, temperaturmåler, kompass, akselerometer, fuktighetsmåler, fargesensor og så videre. Ikke alle disse sensorene følger med et standardsett, men er tilgjengelig som ekstrautstyr. De tidligere RCX-ene støttet ikke noen form for avstandsmåler. Disse sensorene kan plasseres fritt på roboten, alt etter ønske.

Programmering[rediger | rediger kilde]

Programmet som brukes til å programmere robotene med, er basert på LabView, et program i bruk av flere større bedrifter og institusjoner for programmering av roboter. Blant brukerne finner man NASA.

Til programmering av RCX het programmet RoboLab, og hadde et enkelt brukergrensesnitt med enkle ikoner, dog veldig mange ikoner. Systemet krevde en viss innsikt for å bygge sammen et program, og ble avløst av Lego Mindstorms, hvor grensesnittet ble pakket mer inn i enkle ikoner med flere funksjoner. Dette programmet har senere utviklet seg enda mer, og der det nåværende program for programmering av NXT-robotene. RoboLab er ikke lenger kompatibelt med NXT.

For programmering av NXT, kan man blant annet bruke et program kalt RobotC. Basisen her er C programmering. Man kan også programmere NXT med Assembler. Dette fordi NXT består av to AVR mikrokontrollere, en 32-bit AT91SAM7S256 og en 8-bit ATmega48, disse er igjen utviklet av Atmel.

FIRST LEGO League, FLL[rediger | rediger kilde]

Hvert år arrangeres FIRST LEGO League, hvor lag konkurrerer om å utføre forskjellige oppgaver på et oppgavebord, i løpet av to og et halvt minutt. Oppgavene kan være ting som å åpne en port, hente en gjenstand fra ett sted og legge den på et annet, og så videre. Oppdragene har hvert år et tema, for eksempel brukte man i 2003 Mars-landingen til NASA som tema for oppdragene, i forbindelse med Mars-landingene samme år.

Se også[rediger | rediger kilde]

Tilsvarende robotsett som LEGO Mindstorms er blant annet WowWee Robotics «Roboraptor», «Robosapiens» og Fischer-Teknik.