Lego Mindstorms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

LEGO MINDSTORMS er et produkt fra leketøysprodusenten Lego som gjør det mulig for en bruker å konstruere sin egen robot. Robotsystemet har utviklet seg over flere år, fra RCX, via NXT og til den nå mer avanserte EV3-roboten. EV3-klossens datakapasitet og yteevne kan sammenlignes med en PDA, og kan kobles til flere forskjellige sensorer. I tillegg er det porter for tilkobling av motorer. Sammen med konvensjonelle LEGO-klosser, kan dette bygges sammen til en fungerende robot, som igjen programmeres via et dataprogram. Programmet overføres til roboten via en USB, Bluetooth eller WIFI. På de eldre modellene, RCX, brukte man et infrarødt overføringssystem.

Sensorer og konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Sensorer som kan brukes er blant annet: rotasjonssensor, trykksensor, fargesensor, gyroskop, ultralydsensor mfl. Ikke alle disse sensorene følger med et standardsett, men er tilgjengelig som ekstrautstyr. De tidligere RCX-ene støttet ikke noen form for avstandsmåler. Disse sensorene kan plasseres fritt på roboten, alt etter ønske.

Programmering[rediger | rediger kilde]

Programmet som brukes til å programmere robotene med, er basert på LabView, et program i bruk av flere større bedrifter og institusjoner for programmering av roboter. Blant brukerne finner man NASA.

Til programmering av RCX het programmet RoboLab, og hadde et enkelt brukergrensesnitt med enkle ikoner, dog veldig mange ikoner. Systemet krevde en viss innsikt for å bygge sammen et program, og ble avløst av LEGO MINDSTORMS, der grensesnittet ble pakket inn i enklere ikoner med flere funksjoner. Programvaren kan kjøres på PC/Mac og iPad (i noe begrenset utgave)

FIRST LEGO League, FLL[rediger | rediger kilde]

Hvert år arrangeres FIRST LEGO League, hvor lag blant annet konkurrerer om å utføre forskjellige oppdrag på et robotbord. Hver runde varer i to og et halvt minutt. Oppgavene kan være ting som å åpne en port, hente en gjenstand fra ett sted og legge den på et annet, og så videre. Oppdragene har hvert år et samfunnsaktuelt tema, for eksempel Body Forward, Food Factor, Trash Treck og Animal Allies.

Se også[rediger | rediger kilde]

Tilsvarende robotsett som LEGO Mindstorms er blant annet «WowWee Robotics», «Roboraptor», «Robosapiens» og Fischer-Teknik.