R (programmeringsspråk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
R logo

R er et programmeringsspråk og system for statistiske beregninger og grafikk som opprinnelig ble utviklet av Ross Ihaka og Robert Gentleman ved University of Auckland, New Zealand. I motsetning til andre programmer for statistiske beregninger som f.eks. SPSS, Statistica og Stat-A er brukergrensesnittet ikke primært grafisk, kontrollen av beregningene foregår ved at man skriver kommandoer. Modellen for språket var programmeringsspråket S som blir benyttet i en annen (kommersiell) statistikkpakke ved navn S-Plus. Den siste har også et menybasert grafisk brukergrensesnitt. Idag blir R videreutviklet som R Project av R Development Core Team under The R Foundation. Navnet på systemet har dels bakgrunn i første bokstav i fornavnet til de opprinnelige utviklerne og er dels et spill på navnet til modellen "S".

R har etter hvert blitt en de facto-standard for utvikling av statistiske teknikker. Programmerings-språket er sterkt objekt-orientert. Det er meget fleksibelt, spesielt på grunn av tilgjengeligheten til et meget stort antall (mer enn 5000) mer spesialiserte "pakker" ("packages") som kan legges til grunnversjonen av systemet man får ved første installasjon. Disse består vanligvis av et sett spesialiserte funksjoner med tilhørende datasett og dokumentasjon. Man kan derfor skreddersy sin versjon av systemet til egne behov.

I bruksmåte skiller R (og S) seg også fra statistikkpakkene nevnt ovenfor ved at man har ett (eller flere) arbeidsområder ("workspace") som kan inneholde tidligere resultater, egne funksjoner, og datasett.

Kildekoden til R er fritt tilgjengelig under GNU General Public License. Den finnes i kompilerte utgaver for Macintosh, Windows og de fleste Unix-variantene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Norsk
  • Mehmet Mehmetoglu og Matthias Mittner Innføring i R for statistiske dataanalyser Universitetsforlaget 2020 ISBN 9788215030661
  • Silje S. Lyder Hermansen Lær deg R - En innføring i statistikkprogrammets muligheter Fagbokforlaget 2019 ISBN 9788245022131
Engelsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]