ALGOL (programmeringsspråk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ALGOL
Tilblivelse1958
ParadigmeMulti-paradigme: Prosedyrisk programmering, strukturert programmering, Imperativ programmering
Designet avFriedrich Ludwig Bauer, Hermann Bottenbruch, Heinz Rutishauser, Klaus Samelson, John Backus, Charles Katz, Alan Perlis, Joseph Henry Wegstein, Peter Naur, Bernard Vauquois, Adriaan van Wijngaarden, Julien Green, John McCarthy
Påvirket av
Fortran

ALGOL (forkortelse for ALGOrithmic Language) er en familie av programmeringsspråk som ble utviklet fra midten av 1950-årene, disse var i bruk til 1980-årene og lenger. Den første standarden ble ferdig i 1958 som et av de tidligste programmeringsspråkene. Senere versjoner kom i 1960 og 1968. I dag er Algol først og fremst av historisk interesse, men er viktig fordi svært mange konsept i dagens programmeringsspråk kommer fra Algol, og det blir derfor regnet som viktigere enn Fortran og COBOL[trenger referanse], som var de mest populære språkene på den tid.

Egenskaper og historikk[rediger | rediger kilde]

Algol ble utviklet av en internasjonal komité fra slutten av 1950-åra og framover. Den første rapporten som spesifiserte ALGOL 58 ble ferdig i 1958. En spesiell versjon av denne, JOVIAL, var spesielt utviklet for innebygde systemer og var i bruk til 2008 eller lenger.[1]

Versjonen fra 1960 var nyskapende. Algol 60 introduserte blokkstuktur, som finnes i nesten alle programmeringsspråk som ble utviklet senere, denne gjør lokale variabler mulig. I tillegg kom en ny parameterforvaltning slik at en kunne lage rekursive funksjoner.

En annen nyvinning var at syntaksen til Algol ble formelt definert i form av en grammatikk. Denne var i såkalt Backus-Naur form (BNF), og dette er i dag den vanligste måten å spesifisere et programmeringsspråk.

Andre egenskaper som var nye i Algol:

  • Dynamiske matriser (arrays): Matriser som ikke måtte spesifiseres når programmet ble laget, men som kunne allokeres dynamisk under kjøring.
  • Nøkkelord: Nøkkelordene i språket kan ikke brukes som variabler i Algol-program.
  • Brukerdefinerte datatyper: Datatyper som speiler problemområdet som programmereren forsøker å skrive et program for.

Algol W ble presentert 1966 av Niklaus Wirth, det var også basert på Algol 60 og ble en forløper for Pascal.

Med Algol68 ble flere nye egenskaper innført, slik som standardisert I/O. Algol 60 var ofte vanskelig å portere fordi en slik standard manglet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]