ALGOL (programmeringsspråk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

ALGOL (forkortelse for ALGOrithmic Language) er en familie av programmeringsspråk som ble utviklet fra midten av 1950-årene, disse var i bruk til 1980-årene og lenger. Den første standarden ble ferdig i 1958 som et av de tidligste programmeringsspråkene. Senere versjoner kom i 1960 og 1968. I dag er Algol først og fremst av historisk interesse, men er viktig fordi svært mange konsept i dagens programmeringsspråk kommer fra Algol, og det blir derfor regnet som viktigere enn Fortran og COBOL[trenger referanse], som var de mest populære språkene på den tid.

Egenskaper og historikk[rediger | rediger kilde]

Algol ble utviklet av en internasjonal komité fra slutten av 1950-åra og framover. Den første rapporten som spesifiserte ALGOL 58 ble ferdig i 1958. En spesiell versjon av denne, JOVIAL, var spesielt utviklet for innebygde systemer og var i bruk til 2008 eller lenger.[1]

Versjonen fra 1960 var nyskapende. Algol 60 introduserte blokkstuktur, som finnes i nesten alle programeringsspråk som ble utviklet senere, denne gjør lokale variabler mulig. I tillegg kom en ny parameterforvaltning slik at en kunne lage rekursive funksjoner.

En annen nyvinning var at syntaksen til Algol ble formelt definert i form av en grammatikk. Denne var i såkalt Backus-Naur form (BNF), og dette er i dag den vanligste måten å spesifisere et programmeringsspråk.

Andre egenskaper som var nye i Algol:

  • Dynamiske matriser (arrays): Matriser som ikke måtte spesifiseres når programmet ble laget, men som kunne allokeres dynamisk under kjøring.
  • Nøkkelord: Nøkkelordene i språket kan ikke brukes som variabler i Algol-program.
  • Brukerdefinerte datatyper: Datatyper som speiler problemområdet som programmereren forsøker å skrive et program for.

Algol W ble presentert 1966 av Niklaus Wirth, det var også basert på Algol 60 og ble en forløper for Pascal.

Med Algol68 ble flere nye egenskaper innført, slik som standardisert I/O. Algol 60 var ofte vanskelig å portere fordi en slik standard manglet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]