Hopp til innhold

Pure Data

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pure Data
Tilblivelse1996
ParadigmeDataflytprogrammering
Utviklet avMiller Puckette
Siste versjon(er)0.55-0 / 8. jun. 2024
OSMicrosoft Windows, macOS, Linux
LisensBSD-lisensen
Implementert i
C

Pure Data (PD) er et programmeringsspråk utviklet av Miller Puckette beregnet for utvikling av interaktive data-musikk programmer, men kan også ved bruk av en utvidelse (GEM) manipulere bilde og video. PD er et dataflytorientert og visuelt programmeringsspråk. Språket er basert på åpen kildekode og kjører på Linux, Windows, iOS, OS X, Android og FreeBSD. Pure Data åpner for å kunne kommunisere med andre musikkere over LAN eller til og med internett slik at man kan samhandle og påvirke hverandres programmerte musikkinstrumenter.

Syntax[rediger | rediger kilde]

Skjermbilde tatt fra PD-extened 0.41.4 og viser en patch som genererer en sinustone på 440 hertz når meldingsknappen blir trykket på.

Et prosjekt i PD kalles en "patch" og består av objekter, meldinger og koblinger mellom disse. Hvert objekt har kanaler for å ta inn signaler, og / eller kanaler som sender ut signaler. Et signal kan være et lydsignal eller et meldingssignal. Lydsignaler er finoppløslige signaler og illustreres ved "tykk kabel", mens meldingssignal flyter gjennom en "tynn kabel" i patchen. Ved å trykke på en melding sendes verdien som meldingen har ut i kabelen og ned til objektet som er knyttet til den.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]