LilyPond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
LilyPond
LilyPond
Eksempel
UtviklerHan-Wen Nienhuys og Jan Nieuwenhuizen med team
Nyeste versjon2.18.2 (17. mars 2014)
OperativsystemWindows, Linux, Mac OS X, FreeBSDWindows, Linux, Mac OS X, FreeBSD
TypeNoter og partiturer
LisensGNU General Public License
Nettstedhttp://lilypond.org/

LilyPond er et kodespråk og notasjonsprogram for fremstilling av noter og partiturer på papir.

Målet er å gjøre det enkelt å skrive inn noter for hånd.[1]

Språket kan sammelignes med et slags TeX for noter, der målet er å lage utskrifter av håndverksmessig kvalitet.

Det er laget av nederlenderne Han-Wen Nienhuys og Jan Nieuwenhuizen, og utgitt som fri programvare i GNU, versjon 1 i 1998 og versjon 2 i 2003. Det er skrevet i C++ og Python, som kan lenkes med Scheme-biblioteket GNU Guile for tilpassing og utvidelser.[2]

Arbeidsgangen er gjerne at komponisten skriver inn notene som LilyPond-kode med en teksteditor og ber om å få de skrevet ut eller lagret som PDF eller som bilde (PNG). Koden lagres gjerne i LilyPondfiler som ".ly", disse kan leses inn senere.

En har også grafiske program som Rosegarden og Denemo der komponisten ikke skriver LilyPond-kode, men kan få laget LilyPond ved behov.

LilyPond er et kodespråk som forstås av andre programmer, som notebiblioteket Mutopia project. Med MediaWiki kan en vise noter i artikler på Wikipedia, og tekstbehandlerne LibreOffice og LaTeX kan ta inn noter i teksten.

Språket LilyPond[rediger | rediger kilde]

Noter angis som "c", "d", "cis" (hevet) og "ces" (senket). Lengde i tid angis med 1, 2, 4, 8, 16, så "a8" er en 1/8-dels "a".

{c1 cis2 d2 ees4 e4 f4 fis4 g8 aes8 a8 ais8 b8 c8}
{c1 cis2 d2 ees4 e4 f4 fis4 g8 aes8 a8 ais8 b8 c8}

Språket har ellers mye til felles med TeX og LaTeX der kommandoer starter med "\" (bakover skrå). Taktart angis med "\time", som "\time 3/4" for valsetakt, av andre kommandoer nevnes partiturets tittel (\title), komponist (\composer), papirformat (\paper).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Han-Wen Nienhuys og Jan Nieuwenhuizen, Lilypond: A system for automated music engraving i Proc. of the XIV Colloquium on Musical Informatics (XIV CIM 2003), Firenze, Italia, 8.–9. mai 2003.
  2. ^ GNU/LilyPond Advanced Topics

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]