John Graham, 1. vicomte av Dundee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Graham
1. vicomte av Dundee
1st Viscount Dundee.jpg
Født21. juli 1648
Død27. juli 1689 (41 år)
Ektefelle Lady Jean Cochrane
ForeldreSir William Graham og Lady Madeline Carnegie
Barn James Graham, 2. vicomte Dundee
Utdannet ved University of St Andrews
Beskjeftigelse Politiker
Annet navnBonnie Dundee, Bluidy Clavers
TitlerVicomte av Dundee
FyrstehusClaverhouse

John Graham av Claverhouse, 1. vicomte av Dundee (ca. 21. juli 164827. juli 1689) var en skotsk soldat og adelig, en Tory-politiker og en praktiserende episkopal. Claverhouse blir husket for to forskjellige roller. Mange nedtegnelser beskriver hans forfølgelse av kovenantene i Sørvest-Skottland, både under og etter de religiøse urolighetene og opprørene på 1670- og 80-tallet. Presbyterianske historikere har gitt ham tilnavnet «Bluidy Clavers». Dette til tross, han krevde at folk hadde en overbærende tilnærming til kovenantene, han giftet seg til og med inn i en viktig kovenantfamilie. Som general i den skotske hæren var Claverhouse en lojal undersått av kong Jakob II og VII etter den ærerike revolusjonen i 1688.

Han kjempet på de lojale høylandsklanene og ledet dem til seier ved Killiecrankie. I det samme slaget mista han livet. Selv om jakobittopprøret sett under ett var lite suksessfullt, ble Claverhouse en helt for jakobittene, noe som gjorde ham fortjent til sitt andre kallenavn: «Bonnie Dundee».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.