Hopp til innhold

Danmarks kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Danmark
Danmark
ForbundDansk Boldspil-Union
KonføderasjonUEFA
LandslagstrenerAndrée Jeglertz
Flest kamperKatrine Pedersen (210)
Flest målPernille Harder (74)
MeritterVinner av to uoffisielle VM i 1970 og 1971. Semifinale i EM i 1984 og 2001
HjemmebaneVarierende
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Danmarks kvinnelandslag i fotball representerer Danmark i internasjonal fotball for kvinner.

Danmarks innsats i mesterskap har variert. Danmark var med i flere uoffisielle VM på tidlig 70-tall, og de vant to uoffisielle verdensmesterskap. I det første, Europamesterskapet i 1984 ble Danmark utslått i semifinalen av England. Det ble ikke spilt bronsefinale. I 1987 ble Danmark slått ut i kvalifiseringen av Norge. Heller ikke i 1989 lyktes det Danmark å komme til semifinalen.

I 1991 ble det for første gang arrangert EM og VM samme år. EM i 1991 ble arrangert på hjemmebane, og Danmark tapte bronsefinalen på straffespark mot Norge, men vant bronsefinalen mot Italia. I VM kom Danmark til kvartfinalen gjennom å kvalifisere seg som beste treer i gruppespillet. Der ble det tap i ekstraomganger mot Tyskland. I 1993 kvalifiserte Danmark seg til kvartfinalen, der de noe overraskende slo Sverige. I semifinalen tapte de igjen mot Norge, som senere vant turneringen. Danmark slo Tyskland i bronsefinalen og tok sin andre bronse. I 1995 ble det for andre og siste gang arrangert EM og VM samme år. For Danmark ble det ikke noe bra EM, da de røk ut i kvartfinalen mot revansjelystne Sverige. I VM kvalifiserte de seg til kvartfinalen, der de tapte for Norge.

I de tre påfølgende mesterskapene, i OL i Atlanta i 1996, i EM i 1997 i Norge og Sverige og VM i USA i 1999 kom Danmark til gruppespillet, men ble sist. På grunn av de svake resultatene i VM, greide ikke Danmark å kvalifisere seg til OL i Sydney.

I EM i 2001 vant Danmark sin innledende runde og kom til semifinalen. Der tapte de mot Sverige. Det ble ikke spilt bronsefinale, men Danmark hadde allerede slått sin potensieller motstander, Norge, i gruppespillet. Danmark kvalifiserte seg imidlertid ikke til VM i 2003, da de ble slått ut av Frankrike i omspillsgruppen. Dermed ble Danmark heller ikke kvalifisert til OL i Athen. I 2005 kom Danmark til gruppespillet i EM, men tapte på innbyrdes oppgjør mot Finland etter at lagene endte på identisk poengsum og målforskjell.

I VM i fotball for kvinner 2007 i Kina havnet Danmark i en vanskelig pulje med hjemmefavoritten og Brasil, og tapte begge kampene med ett mål scoret i slutten av kampen. Dermed gikk ikke Danmark videre, på tross av en kontrollert seier over New Zealand. Danmark fikk muligheten til å kvalifisere seg til OL i Beijing ettersom England ikke kunne stille i OL ettersom England stiller under Storbritannia i OL og ikke kan ha eget lag. Danmark møtte Sverige til kvalifisering, men Sverige vant.

Danmark unngikk omspill i kvalifiseringen til EM i Finland knepent, på bekostning av Ukraina. De to lagene møttes også i gruppespillet i EM, der Danmark vant. Det var imidlertid ikke bare den eneste seieren Danmark tok i gruppespillet, men den eneste kampen Danmark tok poeng. To tap for de presumptivt dårligere lagene Nederland og Finland gjorde at Danmark fikk en tidlig sorti. Slik sett ble Danmarks sorti ganske likt det i forrige EM.

Kvalifiseringen til VM i Tyskland 2011 gikk ikke stort bedre; Danmark vant rett nok sin gruppe og gikk videre til neste runde, på tross av en skuffende uavgjort borte mot Bulgaria og en halvhjertet uavgjort mot Skottland borte, men det ble tap mot Sverige i en dramatisk dobbeltkamp. Danmark kom hederlig unna bortemøtet med 1-2-tap, og med to mål i 1. omgang av hjemmekampen ledet de 3-2 sammenlagt til det gjensto et drøyt kvarter. Da reduserte Sverige, og under ekstraomgangene greide Sverige å score ett mål til, og dermed tapte Danmark 3-4 sammenlagt.

Autoritetsdata