Irlands kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irland
Irland
ForbundFootball Association of Ireland
KonføderasjonUEFA
LandslagstrenerNoel King
HjemmebaneRichmond Park
Kapasitet5500
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Irlands kvinnelandslag i fotball (irsk: Foireann sacair ban Phoblacht na hÉireann) representerer republikken Irland i internasjonale fotballkamper som i FIFAs verdensmesterskapet i fotball for kvinner og UEFAs europamesterskapet i fotball for kvinner. Laget spilte i sitt første verdensmesterskap i VM i fotball for kvinner i 2023.[1] Den har deltatt i invitasjonsturneringer som Algarve Cup, Istria Cup, Cyprus Cup og Pinatar Cup.[2] Det er organisert av [Football Association of Ireland|det irske fotballforbundet]].[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1973 ble Women's Football Association of Ireland opprettet[4] og samme år den 13. mai gjorde republikken Irland sin offisielle internasjonale debut, Paula Gorhams hat-trick som sikret en 3–2 seier i en vennskapskamp borte mot Wales.[5] De debuterte 19. september 1982 i en europeisk konkurranse for kvinnefotball i 1984 mot Skottland. Denne gangen tapte Irland 3–0. Den 2. oktober 1982 vant Irland sin første konkurranseseier da de beseiret Nord-Irland 2–1 i en bortekamp i samme konkurranse. Etter å ha tapt hele 10–0 mot Sverige i en EM-kvalifiseringskamp i 1993, meldte ikke FAI seg på et lag i 1995-konkurransen.[6] Dette nederlaget mot Sverige er fortsatt lagets største nederlag.

Irland har vært med i internasjonal fotball i lang tid, men de har aldri kvalifisert seg til noen mesterskap. I kvalifiseringen til EM i 1991 var de nære, men et tomålstap i Nederland ødela for dem. Ellers besto kvalifiseringene for Irland i hovedsak av siste eller nest sisteplasser.

I kvalifiseringen til EM 1995 deltok ikke Irland, og i kvalifiseringen til EM i 1997 var Irland plassert i gruppe B, det vil si gruppen for de som ikke var kvalifisert til å spille om EM-plass. Irland ble i gruppe B til 2005, da de kvalifiserte seg til gruppe A. Ikke lenge etter ble gruppeinndelingen avskaffet.

Kvalifiseringen til EM i 2009 ble en stor opptur for Irland. Fra å være det dårligste laget greide Irland å komme på tredjeplass bak Sverige og Italia. Det holdt til omspillsplass om de siste plassene. Irland møtte Island, og greide en god uavgjort hjemme. Bortemøtet ble imidlertid noe dårligere, og Irland tapte 0-3.

Irland fortsatte oppturen da de møtte Russland, Israel, Kasakhstan og Sveits. Sistnevnte ble den store overraskelsen i turneringen, og vant gruppen. Irland greide imidlertid å slå de to presumptivt dårligere lagene, Israel og Kasakhstan, og de oppnådde også en sterk uavgjort mot Russland. Dette holdt til en tredjeplass, seks poeng bak Russland på andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nowakowski, Wojciech (8. august 2023): «Morocco, Ireland, Portugal: All 8 Women's World Cup debutants and how far they made it», Her Football Hub
  2. ^ Women's tournaments come to the fore in March, Fifa.com
  3. ^ «Senior Women», FAI
  4. ^ Hong, Fan; Mangan, J.A. (2004): Soccer, Women, Sexual Liberation: Kicking Off a New Era. Frank Cass Publishers.
  5. ^ Ryan, Eoin (10. mai 2020): «Trailblazers – When Dundalk Ladies represented Ireland», RTÉ Sport. Sitat: When the WFAI was established in 1973, almost a full three years after the Corinthians clash, Gorham scored a hat-trick in the Republic of Ireland's first officially recognised women's international – a 3–2 victory away to Wales.
  6. ^ «Irish goalkeeping great Sue Hayden», Womensfootballarchive.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]