Finlands kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finland
Finland
ForbundSuomen Palloliitto
KonføderasjonUEFA
LandslagstrenerAndrée Jeglertz
Flest kamperAnne Mäkinen (108)
Flest målLaura Österberg Kalmari (29)
MeritterSemifinale i EM 2005
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Finlands kvinnelandslag i fotball representerer Finland i internasjonal fotball for kvinner.

Finland debuterte i 1973, og vant det uoffisielle verdensmesterskapet i fotball i 1978. Etter at de offisielle Europamesterskapene og verdensmesterskapene ble dannet, har imidlertid ting gått noe vanskeligere for Finland.

I kvalifiseringen til EM i 1989 var Finland ett poeng bak Norge, som kvalifiserte seg som beste toer. Likevel endte man sist i en jevn gruppe. Finland klarte bare å holde Island (i 1984) og Belgia (1991) bak seg i kvalifiseringene til de første fem europamesterskapene.

Kvalifiseringen til EM 1995 var Finlands sterkeste offisielle turnering så langt. Finland spilte uavgjort mot Norge og vant sine fire kamper mot Ungarn (kvartfinalister i 1991) og Den tsjekkiske republikk. Finland sikret seg dermed plass som ett av 16 lag for klasse A i neste EM-kvalifisering.

EM-sluttspillet i 1997 ble utvidet til åtte lag, slik at halvparten av lagene i kvalifiseringen gikk videre. Finland vant imidlertid bare én av åtte kamper, 2-1 over Slovakia hjemme, og tapte de seks kampene mot Norge, Tyskland og Frankrike (i omspill) med en samlet målforskjell på 0-23.

Finland viste fremgang i kvalifiserengen til VM i 1999, og selv om laget tapte begge kampene mot gruppevinner Italia, ble det revansje med seier og uavgjort mot Frankrike. Dette holdt til å få bli nummer to i gruppen, det beste kvalifiseringsresultatet til da, og få plass i omspillet, men Russland vant begge kampene. EM i 2001 ble imidlertid et steg tilbake igjen, med tap for nyopprykkete Serbia og Montenegro borte, men med hjemmeseier over Danmark fikk man igjen tredjeplass i gruppa og en omspillplass. I omspillet ble man utklasset med 2-5 og 1-5 av Sverige.

Michael Käld tok over landslaget etter denne sesongen.[1] Han fikk ingen god start; kvalifiseringen til VM i 2003 ble en komplett katastrofe, og Finland endte sist, også bak Sveits. Finland slapp imidlertid å spille kvalifisering om nedrykk til klasse B, da klasse A ble utvidet fra 16 til 20 lag.

Dermed kunne Finland fortsatt kvalifisere seg til EM i 2005. Her fikk Finland kraftig fremgang; de spilte uavgjort mot Sverige for første gang siden 1999, og selv om de bare ble nummer tre i gruppen, slo de ut Russland i omspillet. I det første offisielle sluttspillet gjorde Finland det sterkt, og kom videre fra gruppespillet etter å ha slått Danmark på innbyrdes oppgjør. I semifinalen tapte Finland 1-4 for de regjerende mestrene Tyskland.

Finland hadde muligheten til å kvalifisere seg for sitt første VM i 2007 med seier i siste kamp mot Danmark, men tapte 0-1. Tidligere i kvalifiseringen hadde Finland satt seg selv i en vanskelig posisjon med tap 0-1 hjemme for Spania, et lag som ikke hadde kvalifisert seg til mesterskap siden 1997.

Finland sto som vertsnasjon for EM i 2009, noe som Käld anså som en glimrende mulighet til å prøve ut nye spillere og skape entusiasme rundt laget.[2] Mesterskapet ble en anstendig suksess for hjemmelaget. De slo Danmark i gruppespillet igjen, og de beseiret også Nederland. Et tap for Ukraina hadde ingen betydning, da Finland allerede hadde vunnet gruppen. I kvartfinalen møtte Finland imidlertid England, og tapte 2-3, akkurat som i 2005. Dette resultatet indikerte at Finland var i ferd med å ta skrittet opp til de store landene, og i FIFAs verdensranking for kvinner ligger Finland pr. januar 2010 på 16.-plass.

Käld trakk seg i november 2009,[1] etter at Finland hadde vunnet sine fire første kamper i kvalifiseringen til VM 2011. Andrée Jeglertz fra Sverige tok over i januar 2010 og har kontrakt fram til EM 2013.[3] Jeglertz gikk på noen svært dårlige resultater i Algarve Cup; laget tapte 0c for Tyskland, det største tapet på ni år, og tapte også for Romania i kampen om 7.-plassen. I VM-kvalifiseringen så det bedre ut med uavgjort i Italia på våren 2010 – 0-0 hjemme hadde vært nok for å gå videre til neste kvalifiseringsrunde – men Finland tapte 1-3 og røk dermed ut tross seire over gruppas tre prügelmädeln Portugal, Slovenia og Armenia.

Finland har en spesielt dårlig statistikk mot sine naboer i Norden. Finland har aldri slått Sverige i de 31 landskampene som har blitt spilt mellom 1974 og 2010, og de har ikke slått Norge siden 1988. Finland har imidlertid vunnet tre av sine fem siste kamper mot Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Käld tar farväl av landslaget, hbl.fi, 19. november 2009, hentet 30. november 2009
  2. ^ Countdown to Finland 2009 fra UEFA.com (engelsk)
  3. ^ Jeglertz damlandslagets tränare, YLE, 29. desember 2009, hentet 2. januar 2010