Kroatias kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kroatia
Kroatia
ForbundHrvatski nogometni savez
KonføderasjonUEFA
LandslagstrenerDamir Ruhek
Kit left arm redsquares.png Kit body redsquares.png Kit right arm redsquares.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body redsquares stripe.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Kroatias kvinnelandslag i fotball representerer Kroatia i internasjonal fotball.

Jugoslavia hadde ikke noe kvinnelag før Kroatia løsrev seg i 1991, og landslagsfotball for kvinner startet derfor i Kroatia med eget landslag. I kvaliferingssammenheng debuterte Kroatia som eget land i kvalifiseringen til EM i 1995. Kroatia kom på en imponerende andreplass bak Tyskland. Det holdt ikke til avansement, men det var et godt resultat. Det var derfor et noe overraskende resultat da Kroatia i sin andre kvalifisering, til EM i 1997, kom sist. Kroatia måtte dermed spille kvalifiseringskamp mot Sveits om å beholde plassen i klasse A. Kroatia tapte, og måtte spille i klasse B, som impliserte at Kroatia ikke kunne kvalifisere seg til neste turnering, VM i 1999.

Kroatia trakk uansett laget sitt fra den kvalifiseringen, men stilte opp i klasse B i neste kvalifisering, til EM i 2001. Der endte laget sist. Kroatia forbedret seg til neste kvalifisering, til VM i 2003, der de endte på andreplass bak Polen. Kroatia ble stabile der, i de to neste kvalifiseringene ble de respektive tredje best og nest best i sin gruppe.

I kvalifiseringen til EM i 2009 ble klassene fjernet, men de lagene som tradisjonelt tilhørte klasse to samt de nye landene ble plassert i en innledende gruppe. Kroatia ble plassert sammen med Nord-Irland, Tyrkia og Georgia. Kroatia, Nord-Irland og Tyrkia slo hverandre, og alle endte på seks poeng. Imidlertid tapte Kroatia stygt for Nord-Irland, og dermed endte Kroatia sist av de tre lagene på innbyrdes oppgjør.

Under kvalifiseringen til VM i Tyskland var Kroatias kvinnelandslag sterkt redusert, og laget tapte samtlige hjemmekamper. I 2000 vant de 8-2 mot Slovenia, mens de i 2010 spilte uavgjort mot samme lag. Kroatias landslag falt også 5 plasser på FIFA-rankingen. Ettersom FIFA-rankingen er basert på samtlige resultater, er en degradering med 5 plasser for et aktivt lag en svært alvorlig sak.