Hopp til innhold

DS «Oster»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Oster»
«Oster» passerer Eikanger på vei til Mo
Generell info
Andre navn1966–1996: «Vaka»
1996–2000: «Gamle Oster».
Skipstype1908–1964 : Lokalrutebåt

1964–1996 : Fraktefartøy

1996 - : Veteranskip
Bygget1908 ved Kristiansands Mekaniske Verksted
FlaggstatNorges flagg Bergen
RegisterhavnBergen
EierNordhordland Veteranbåtlag
Rederi1908–1923: Indre Nordhordlands Dampskibsselskab
1923–1964: Indre Nordhordlands Dampbaatlag LL
StatusVeteranskip i drift
KallesignalLEPF
IMO‑nr.5266386
Tekniske data[a]
Lengde106,1 fot (lpp)
Bredde21,7 fot
Dypgående9,7 fot
Toppfart10 knop
HovedmaskinTrippel Ekspansjon dampmaskin (KMV)
Ytelse54 nhk
Tonnasje167 brt
Passasjerer265
a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Oster» er et dampskip som ble bygd i 1908 ved Christianssands Mek. Værksted for Indre Nordhordlandske Dampskibsselskab. Den gikk i fast rute mellom Osterfjorden og Bergen som kombinert passasjer- og lastebåt. I 1963 skrev den bergenske døvepresten Ragnvald Hammer diktet «Dar kjem dampen» til ære for rutebåten. Ivar Medaas satte senere melodi til dette diktet.

Ut av vinterisolasjon

[rediger | rediger kilde]

Det var Modalen kommune som i 1906 sendte en anmodning til styret i Indre Nordhordlandske Dampskibsselskab om å bygge en ny rutebåt som kunne forsere isen som ellers la kommunen i vinterisolasjon. Styret i INDS gjorde året etter vedtak om å bygge en båt med kraftig motor og et sterkt skrog. Det var Christianssands Mek. Værksted som fikk i oppdrag å bygge båten i begynnelsen av 1908. Samme år ble båten levert og den fikk navnet DS «Oster». Båtens egenskaper som isbryter innfridde alle forventningene folk hadde. Den første kapteinen ble Tobias Andersen Hordvik, født i 1867, som hadde hatt fartstid som kaptein fra han var 19 år.

Okkupasjonsårene

[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble DS «Oster» rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten og omdøpt til «Marder». Båten gikk i tysk patruljetjeneste helt til den tyske kapitulasjonen i mai 1945.

Da okkupasjonen tok slutt, fikk båten et større vedlikehold etter krigsslitasjen og manglende vedlikehold fra tysk side. DS «Oster» ble så atter en gang satt inn i passasjertrafikk.

MS «Vaka»

[rediger | rediger kilde]

I 1964 utløp «Oster»s passasjersertifikat. Båten var nå blitt Norges siste kullfyrte lokalbåt og det var ikke aktuelt å fornye sertifikatet. Det ble diskutert å bevare båten som veteranbåt allerede da. Det var i denne forbindelse at Ivar Medaas skrev melodi til diktet «Dar kjem Dampen». Prisen på 50 000 kroner ble for høy for verneinteressene. I april 1964 ble «Oster» derfor solgt til Berge Sag & Trelastforretning / v. Br. Berge i Ølensvåg i Sunnhordland for å bygges om til fraktefartøy av eieren selv. I Ølensvåg ble dampmaskinen demontert og en 300 bhk Caterpillar dieselmotor fra den kondemnerte snurperen «Bjørkevær» montert. Det meste av overbygget ble demontert, kun aktre del med båtdekk ble beholdt. Oppå dette ble et brukt styrehus montert. Midtskips fikk båten lasterom, og forut ny rigg med lossebom. Som MS «Vaka» kom fraktefartøyet så i kystfart i 1966. I juni 1974 ble «Vaka» solgt videre til Oddmund Tjoflot, Vikebygd i Sunnhordland som benyttet den i lokal sandfart på Sørvestlandet. I august 1980 ble den solgt videre til partrederiet Kristoffersen & Gundersen / v. Thor Åge Kristoffersen, Flekkerøy ved Kristiansand. Dette partrederiet benyttet skipet i kystfart, -typisk med sement i sekk. På denne tiden var «Vaka» en av flere svært gamle fraktefartøy i fart langs norskekysten. Fortsatt røpet de slanke skroglinjene fortiden som rutebåt.[trenger referanse]

Restaurering til opprinnelig stand

[rediger | rediger kilde]
«Oster» mens den ble restaurert ved Norheimsund året 2002

Etter 30 år som MS «Vaka» ble båten kjøpt av ildsjeler i Nordhordland Veteranbåtlag i 1996. Planen var å restaurere båten tilbake med dampmaskin slik den var opprinnelig. Båten fikk først navnet «Gamle Oster», men fikk så det opprinnelige navnet «Oster» i 2000. Den nåværende motoren er en oljefyrt dampmaskin fra 1927, bygd av Alexander Hall, Aberdeen.

Den 11. juni 2005 ble «Oster» høytidelig erklært ferdig restaurert ved en seremoni i Bergen. Seremonien fant sted ved «Skur 11», samme sted som rutebåten tidligere hadde lagt til kai.

  • Alsaker, Per (2011). «Skipet» (DOC) (norsk). Norsk Skipsfartshistorisk Selskap. Besøkt 6. oktober 2012. 
  • «DS Oster». Lillesand sjømannsforening. Besøkt 26. januar 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]