DS «Hansteen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Seildampskipet «Hansteen» ved kai i Trondheim, i kanalen vest for Sentralstasjonen.

SDS Hansteen er et seil-dampskip bygget i 1866 ved Nylands mekaniske verksted for Norges geografiske opmåling, NGO, og oppkalt etter daværende sjef for NGO, professor Christopher Hansteen. Skipet ble også lånt ut til havforskning for Johan Hjort og G.O. Sars. I 1872 var skipet losji for kronprins Oscar under avdukingen av Haraldstøtta i Haugesund.

I 1898 ble skipet solgt til Innherad Forenede Damskipsselskap og benyttet som lokalbåt i Trondheimsfjorden. Solgt til Det Helgelandske Dampskipsselskab og omdøpt til «Haarek» og gikk i rutetrafikk langs Helgeland og mellom Sandnessjøen og Træna. I 1950 solgt til Florø og konvertert til losjiskip, først for sesongarbeidere under sildefisket, og fra 1962 kjøpt av Oslo Indremisjon og brukt som losjiskip i Akerselva under navnet «Ivar Elias».

Kjøpt i 1978 av Olaf T. Engvig og restaurert tilbake til utformingen som havforskningsskip. I 1986 overtatt av Stiftelsen D/S «Hansteen» i Trondheim. Fra 2015 driftes skipet av MiST etter avtale med Stiftelsen. Det har blitt utført restaureringsarbeider både i skrog og interiør. Skipet ligger ved Sjøfartsmuseet i vinterhalvåret, og i Brattørabassenget om sommeren.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]