DS «Hansteen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Seil-dampskipet «Hansteen» ved kai i Trondheim, i kanalen vest for Sentralstasjonen.

DS «Hansteen» er et seil-dampskip bygget i 1866 ved Nylands mekaniske verksted for Norges geografiske opmåling, NGO, og oppkalt etter daværende sjef for NGO, professor Christopher Hansteen. Skipet ble også lånt ut til havforskning for Johan Hjort og G.O. Sars. I 1872 var skipet losji for kronprins Oscar under avdukingen av Haraldstøtta i Haugesund.

I 1898 ble skipet solgt til Innherad Forenede Damskipsselskap og benyttet som lokalbåt i Trondheimsfjorden. Solgt til Det Helgelandske Dampskipsselskab og omdøpt til «Haarek» og gikk i rutetrafikk langs Helgeland og mellom Sandnessjøen og Træna. I 1950 solgt til Florø og konvertert til losjiskip, først for sesongarbeidere under sildefisket, og fra 1962 kjøpt av Oslo Indremisjon og brukt som losjiskip i Akerselva under navnet «Ivar Elias».

Kjøpt i 1978 av Olaf T. Engvik og restaurert tilbake til utformingen som havforskningsskip. I 1986 overtatt av Stiftelsen D/S «Hansteen» i Trondheim. Det har blitt utført restaureringsarbeider både i skrog og interiør. Skipet ligger ved Brattøra i Trondheim havn om sommeren, og ved Fosenkaia på vinterstid.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]