Norheimsund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norheimsund
Norheimsund
Norheimsund
60°22'N, 6°8'E
Land Norge Norge
Fylke Hordaland
Kommune Kvam
Areal 1.95 km²
Befolkning 2 276[a] (2016)
Høyde 6±1 meter
Postnummer 5600 Norheimsund

Norheimsund er et tettsted og administrasjonssenteret i Kvam herad i Hordaland fylke. Tettstedet har 2 276[1] innbyggere per 1. januar 2016, og ligger 74 km (omtrent en times kjøring øst) fra Bergen langs riksvei 7 på nordsida av Hardangerfjorden. En av de mest kjente fossene i landet, Steinsdalsfossen (eller egentlig Øvsthusfossen), ligger i Norheimsund. Norheimsund sentrum kalles Grova.

Norheimsund er handelssenteret i ytre Hardanger, og har om lag 50 butikker samt tilbud på de fleste områder. Norheimsund er også et trafikknutepunkt, og har båtruter til Utne og Odda, og bussruter til Bergen, til Voss, og til Vikøy, Tørvikbygd, Jondal, Strandebarm og Kvinnherad.

Kvam herad fikk Tettstedsprisen 2000 for sitt arbeid med sjøfronten i Norheimsund. Her er det gjestekai med service-bygg, ny kaipromenade, og det er lagt ned et stort utendørs sjakkbrett i skifer i et amfi.

Norheimsund vant i 2013 Statens pris for attraktivt sted. Det er kommunal- og regionalministeren som deler ut prisen.

Thon Hotel Sandven og Hardanger Fartøyvernsenter ligger i Norheimsund. Norheimsund kirke ble bygget i 1989 på dugnad og ved hjelp av pengeinnsamlinger. Avisen Hordaland Folkeblad (grunnlagt i 1873) utgis i Norheimsund.

Thon Hotel Sandven ble kjøpt av Olav Thon i januar 2011. Hotellet het tidligere Sandven Hotell og er bygd i 1857.

Norheimsund ligger 7 km vest for Øystese.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hele det sentrale butikkstrøket i Norheimsund ble lagt i aske under en storbrann fredag 7. oktober 1932. Senteret ble bygget opp igjen i en funksjonalistisk arkitektur.

Under andre verdenskrig hadde okkupasjonsmakten en stor treningsleir i Norheimsund, og det ble bygget store forsvarsanlegg mot fjorden.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Kjente personer med tilknytning til Norheimsund[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Webkamera[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Norheimsund». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.