Caterpillar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Caterpillar
Caterpillar logo.svg
Caterpillarhq.JPG
Offisielt navnCATERPILLAR INC.
Org.formBørsnotert selskap
BransjeMaskinteknikk
Etablert1925
Eier(e) The Vanguard Group (2018), State Street Corporation (2018), BlackRock (2018)Rediger på Wikidata
Datterselskap
7 oppføringer
Solar Turbines, Perkins Engines, Progress Rail Services, Caterpillar (United Kingdom), Caterpillar Germany, Caterpillar (Switzerland), Solar Turbines EAMERediger på Wikidata
Eierandel i Electro-Motive Diesel, Perkins EnginesRediger på Wikidata
Hovedkontor Deerfield, Peoria, IllinoisRediger på Wikidata
LandUSA
Grunnlegger(e)Daniel Best
Adm. dir. Jim Umpleby (2017–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte104 000[1] (2018)
Salgsinntekter8 293 000 000 dollar (2018)[1]
Omsetning54 722 000 000 dollar (2018)[1]
Resultat6 147 000 000 dollar (2018)[1]
Markedsverdi75 000 000 000 dollar (13. april 2018)[2]
Nettsted Offisielt nettsted (en)
Caterpillar gravemaskin med rivningsutstyr
En Caterpillar D9 modifisert av det israelske forsvaret. Brukes blant annet til å rive palestinsk bebyggelse.[3]
Caterpillar D2 på museum i Australia

Caterpillar (fra engelsk for sommerfugllarve), ofte forkortet Cat) er et amerikansk selskap, verdens største produsent av bygge- og anleggsmaskiner og gruveutstyr, samt diesel- og propanmotorer og gassturbiner til industribruk.

Varemerket Caterpillar er kjent for den gule fargen, og på engelsk omtales framdrift med belter ofte som «larveføtter». Det engelske ordet for «larve» er caterpillar.

Caterpillar er et aksjeselskap, og et av de 30 aksjeselskapene som spores i indeksen Dow Jones Industrial Average. Det er også på Fortune 100-listen, hvor det er først i sin klasse, med mer enn 30 milliarder dollar i kapital.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sent på 1800-tallet holdt Daniel Best og Benjamin Holt på med utvikling av damptraktorer for landbruket. I 1904 hadde damptraktorer vært i bruk på åkrene i California i 14 år, og noen ganger ble disse sittende fast i det bløte jordsmonnet, spesielt etter regn. De svære maskinene var vanskelig å få løs, selv med store hestespann. Holt hadde en idé – hvorfor ikke la kjøretøyet ta med seg veien? Den 24. november 1904 la han et belte med treklosser på rundt hjulene på Holt No. 77, testtraktoren sin. Resultatet var oppløftende, og den moderne beltetraktoren var født.

Selskapet Caterpillar ble stiftet 15. april 1925 da Holt Manufacturing Company fra Stockton, California og C. L. Best Gas Traction Company fra San Leandro, California slo seg sammen og dannet Caterpillar Tractor Co. Salget det første året kom opp i USD 13 millioner, og i 1929 hadde det klatret opp til USD 52,8 millioner. Salget fortsatte å gå opp selv gjennom depresjonen1930-tallet.

Etter sammenslåingen var selskapet tidlig ute i å ta i bruk dieselmotorer. Caterpillar-produkter ble tatt med verden rundt under andre verdenskrig av den amerikanske marinen, som bygget flyplasser rundt i Stillehavet. Etter krigen økte selskapets størrelse raskt, og det første utenlandskontoret ble startet i 1950, noe som markerte Caterpillars utvikling til å bli et multinasjonalt selskap.

På 1980-tallet gikk selskapet nesten konkurs da etterspørselen dabbet av. Caterpillar var også involvert i store konflikter mellom arbeidere og ledelse på 1980- og 1990-tallet. Mot slutten av 1990-tallet tok økonomien seg opp igjen og selskapet gikk bedre.

Caterpillar har også vært involvert i flere kontroverser. Én er leveranse av utstyr til den israelske hæren, som har brukt dette i konflikter med palestinerne. En annen er bruk av Caterpillar-utstyr i skogbruk i sårbare områder eller i rovdrift på naturen.

Caterpillars produkter går fra diesel- og gassmotorer og gassturbiner til strømaggregater/generatorsett, beltetraktorer, hydrauliske gravemaskiner, veihøvler, tunge terrenggående lastebiler, jordbrukstraktorer. De brukes i byggebransjen, til vegbygging, gruvedrift, skogbruk, i energibransjen og til transport. Caterpillars beltetraktorer ga inspirasjon til de første stridsvognene som kom under første verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]