DS «Bjoren»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Bjoren»
Bjoren på vei inn i slusene ved Storstraumen
Generell info
SkipstypePassasjerbåt
Bygget1867
FlaggstatNorge
StatusI drift (2023)
KallesignalLACX
Tekniske data[a]
SkrogmaterialeJern
Lengde69,5 fot (2023)
Bredde11,2 fot
Dypgående5,0 fot
Tonnasje26,9 BT (2023)

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Bjoren» er en vedfyrt dampbåt som trafikkerer Byglandsfjorden på strekningen Byglandsfjord-Bygland og Bygland-Ose i Setesdal søndager i juli. I 2013 ble «Bjoren» tildelt Olavsrosa[1].

Ved som drivstoff var et naturlig valg siden det var (og er) rikelig, lokal tilgang på dette. Vedfyringen bidrar sterkt til å gjøre «Bjoren» til en unik kulturskatt og et flytende, teknisk museum.

Båten er 68,9 fot lang og er ca. 26 bruttotonn. Den er sertifisert for maksimalt 55 passasjerer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

«Bjoren» er bygd som passasjerbåt ved Kristiansand mekaniske verksted i 1867. Skipet ble ferdigstilt 8. juni 1867. «Bjoren» hadde et søsterskip, som ble bygget samtidig. Det het DS «Dølen».[2] «Bjoren» ble satt inn på rutetrafikk på Kilefjorden som er en del av Otra, vel 3 mil nord for Kristiansand. Opprinnelig var båten 52’ lang og hadde en maskin på 14 HK. I 1897 ble den forlenget med 6’ og i 1914 med ytterligere 10’. Ved denne påbyggingen ble det også installert ny, vedfyrt dampkjele og maskin med hele 42 HK.

Da Setesdalsbanen ble åpnet på hele strekningen til Byglandsfjord i 1896 falt trafikkgrunnlaget på Kilefjorden bort. Båten ble etter ombyggingen derfor flyttet 30 kilometer oppover i dalen, til Byglandsfjorden, og satt inn i trafikk på den ca. 3,5 mil lange strekningen Byglandsfjord-Ose. Ruten gikk over Årdalsfjorden og Byglandsfjorden, gjennom slusen ved Storstraumen og videre via Åraksfjorden til Ose. Rutetrafikken med «Bjoren» på denne strekningen pågikk i 60 år.

Allerede fra 1920-tallet begynte bilruter å ta trafikk fra båten. På 1950-tallet ble det så bygd vei på vestsida av Byglandsfjorden og trafikkgrunnlaget falt helt bort. Båten gikk i opplag, forfallet startet og etter hvert gikk den til bunns.

Bjorens andre liv[rediger | rediger kilde]

DS «Bjoren» i i 2007
DS «Bjoren» på vei nordover fra slusene ved Storstraumen.

Rundt 1970 startet en aksjon for å berge det som var igjen av båten og få den restaurert. Riksantikvaren kom inn i bildet og i 1994 var «Bjoren» igjen seilklar etter restaurering ved Drammen skibsreparasjoner AS.

I 2005 ble det oppdaget omfattende råteskader bl.a. i takbord og dørk og seilingsplanen for denne sesongen ble kansellert. I stedet ble båten nok en gang satt i stand, ikke minst med tanke på 140-årsjubileet i 2006. «Bjoren» eies av Bygland kommune og drives i dag av selskapet DS Bjoren AS. Foreningen «Bjorens venner» legger dessuten ned en stor dugnadsinnsats for å holde båtens verdier i hevd.

«Bjoren» har mottatt tilskudd til vedlikehold og reparasjoner samt drift fra Riksantikvaren. Som verdens eneste, vedfyrte dampbåt i rutetrafikk er den en unik attraksjon for turister og andre. 11. august 2006 fikk også dronning Sonja oppleve denne særegne veteranbåten på en totimers tur fra Ose til Bygland. I tillegg til rutetrafikken, gjør også «Bjoren» er rekke charterturer med foreninger, firmaer og andre grupper.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]