ST «Borgenes»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ST «Borgenes»
Generell info
Bygget1942
FlaggstatNorge
Register«Borgenes»
IMO‑nr.5048708
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

ST «Borgenes» er en damptråler opprinnelig bygd som britisk marinefartøy under 2. verdenskrig. Skipet hørte hjemme i Kristiansund, før det ble overtatt av Finduskonsernet. Det ble tatt ut av bruk i 1972, og er i dag erklært som et verneverdig skip.

Skipet ble bygd av Collingwood Shipyards Ltd. i Ontario, Canada og sjøsatt 30. april 1942 som HMCS «Cailiff» i oppdrag av den britiske marine, det var utført som eskortefartøy og var utrustet for vern mot ubåter. 17. september ble den lånt til den kanadiske marine og ble stasjonert ved Halifax, New Foundland. 17. juni 1945 ble den gitt tilbake den britiske marine og lagt i opplag ved Milford Haven.

I 1946 ble skipet kjøpt av rederiet O. Wirum i Kristiansund og ble ombygd til sidetråler ved Storvik mekaniske verksted AS i Kristiansund og fikk navnet «Borgenes». Frem til 1963 ble den brukt til fiske i Nord-Atlanteren og i Barentshavet for å levere saltet fisk til klippfiskproduksjon i Kristiansund.

1963 ble skipet solgt til Findus i Hammerfest for å levere ferskfisk der, i 1972 ble den tatt ut av bruk på grunn av mangel på kvalifisert dampmaskinpersonale.

I 2004 ble «Borgenes» erklært verneverdig av riksantikvaren.[1] «Borgenes» ble slept til Stokksund i oktober 2012 for opphugging.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]