Byparken (Bergen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byparken
Musikkpavilliongen Bergen Norway 2009 1.JPG
LandNorge Norge
OmrådeHordaland
Map
Byparken
60°23′29″N 5°19′29″Ø

Byparken i Bergen sentrum med Musikkpaviljongen fra 1888 foran Vestlandske kunstindustrimuseum fra 1896.
Ingebrigt Viks statue av Edvard Grieg (1917).
Sæverudmonumentet ble avduket i 2000.

Byparken er en park i Bergen sentrum som ligger ved Lille Lungegårdsvann og Festplassen på den ene siden, og Ole Bulls Plass på den andre. Den utgjør dermed kjernen i en sentral akse, som går mellom Bergen Offentlige Bibliotek på den ene siden og Den Nationale Scene på den andre. Parkens kortsider avgrenses av hovedfasadene på Vestlandske kunstindustrimuseum (1896) og Telegrafbygningen (1927). Bybanen i Bergen starter sin trasé ved Byparken Terminal.

Byparken er innført i NB!-registeret, en liste over bymiljøer i Norge som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse.

Bybrann og ny regulering[rediger | rediger kilde]

Byparken regnes som Bergens første offentlige park. Den 30. mai 1855 brant 182 hus mellom Torget, Vågsallmenningen, Hagerupgården, Lille Lungegårdsvann og Gråmuren (dvs. kvartalene mellom Torgallmenningen og det gamle rådhuset[1]). Etter brannen ble det laget en omfattende reguleringplan med rette gater og små kvartaler. «Den store park» ble regulert inn mellom de to nye avenyene Christies gate og Olav Kyrres gate.

«Den store park»[rediger | rediger kilde]

«Den store park» ble opparbeidet i 1865. Parken var opprinnelig symmetrisk anlagt i lengderetningen, omgitt av stakittgjerder og rette trerekker. Parken hadde på denne tiden en romantisk utforming med buktende grusganger og uregelmessige felter med plener, buskaser og blomsterbed.

I 1888 ble Musikkpaviljongen gitt i gave til Bergen kommune av forretningsmann og konsul F. G. Gade (1830–1904). Musikkpaviljongen ble plassert midt i «Byens Park».

På Nedre Ole Bulls plass, vis-à-vis Byparken, ble Stephan Sindings statue av komponist Ole Bull avduket i 1901. I forbindelse med Bergensutstillingen 1898[2] ble «Den permanente utstillingsbygning» oppført i 1896. I 1902 ble bygningens fasade mot Byparken utstyrt med Ambrosia Tønnesens skulptur av kunstmaler I.C. Dahl.

Parken omlegges[rediger | rediger kilde]

For å skape bedre forbindelse mellom gate og beplantning, ble det i 1912 planlagt en omlegging av parken. Den ble omlagt i 1916 i nyformalistisk stil med rette grusganger og geometriske bed. I 1917 ble Ingebrigt Viks statue av komponist Edvard Grieg avduket. I år 2000 ble en skulptur til minne om komponist Harald Sæverud avduket i Byparken. «Sæverudmonumentet» er utformet av kunstneren Bernar Venet.

Unike parkbenker[rediger | rediger kilde]

I 1917 kom de første benkene på plass i byparken. Hver vår ble de satt frem nymalte, og samlet inn igjen om høsten. Høsten 2020 forlater de siste tolv «Smålunger-benkene» byparken, og onde tunger har villet ha det til at det etterhvert bare var malingen som holdt dem sammen. De vil da bli kopiert ned til minste detalj, slik at snekkerverkstedet i den gamle brannstasjonen i Åsane kan lage 43 nye, identiske benker til våren 2021. «Smålunger-benkene» er unike - Teaterparken og Nygårdsparken har andre typer benker - og skal lages av alved. Malingen skal være mest mulig lik den opprinnelige, med mye sink i.[3] Våren 2021 settes de ut, og folk er fornøyde med at de nye benkene ser ut som de gamle gjorde. Men de nye er blitt utstyrt med galvanisert stål på undersiden av beina, så det ikke sliter på treverket når benkene flyttes.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1421277
  2. ^ https://bergenbibliotek.no/aktuelt/bergensudstillingen
  3. ^ [1] Tom R. Hjertholm: «Nå er tiden der for å takke av», Bergensavisen 13. mai 2020
  4. ^ Marthe Losnedal: «Nå kan du teste ut nye benker», Bergensavisen 24. februar 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]