Hopp til innhold

Lille Lungegårdsvannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lille Lungegårdsvann»)
Lille Lungegårdsvannet
Smålungeren med Fløyen og Ulriken i bakgrunnen.
Foto: Nina Aldin Thune
LandNorges flagg Norge
Oppkalt etterVincens Lunge
Areal0,03 km²
Kart
Lille Lungegårdsvannet
60°23′25″N 5°19′42″Ø

Lille Lungegårsvannet 2009

Lille Lungegårdsvannet / Smålungeren er et karakteristisk åttekantet vann med fontene beliggende sentralt i Bergens bybilde. Vannet er 600 meter i omkrets, og er opprinnelig ikke en kunstig innsjø.

Båter på vannet under Landsutstillingen i 1928.
Landsutstillingen i 1928 var bygget opp rundt Smålungeren.

Vannet var en del av en fjordarm forbundet med Puddefjorden med navnet Alrekstadvågen som avgrenset halvøyen bestående av Nordnes og Nygårdshøyden mot nordøst. Det som senere fikk navnet Lille Lungegårdsvann, strakte seg fra Torgallmenningen til Nonneseter og var forbundet med Store Lungegårdsvannet gjennom et sund, Lillestrømmen, og vannet var således salt-/brakkvann. To innsnevringer av Lungegårdsvannene har gitt grunnlag for etablering av broer, først i 1851 Nygårdsbroen med ny hovedvei mot syd, og i 1867 Strømbroen, en svingbro for forbindelsen mellom Nygård og Nonneseter.[1]

Utfyllinger i første halvdel av 1800-tallet medførte at vannet ble avgrenset mot nordvest, og således ble Olav Kyrresgate og Christies gate anlagt over det tidligere vannet, som på slutten av 1800-tallet fikk sin karakteristiske åttekantede form som består i dag. I syd ble Strømgaten noe senere anlagt og gikk over Strømbroen. De utfylte arealer har gitt plass til viktige funksjoner og infrastruktur for bysentrum, som ellers kunne ha medført store inngrep og saneringer av den historiske bykjernen rundt Vågen. Sundet til Store Lungegårdsvann ble fylt igjen i 1926, men for å sikre vannkvaliteten går det en underjordisk kanal til Store Lungegårdsvann der det tidligere sundet gikk. Siden begynnelsen av 1980-tallet er vannet stengt av mot sjøen med en tilbakeslagsventil som hindrer saltvannsinntrengning ved flo sjø. Vannstanden holdes på 40 cm over flomålet i Store Lungegårdsvann, og det er en utfordring å tilføre vannet tilstrekkelig med rent ferskvann, spesielt i nedbørfattige perioder.

[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av Lungegården, en herregård som ble dannet av kjernen i Nonneseters klostergods etter at dette ved sekulariseringen i 1528 ble overdratt til riksråd Vincens Lunge. Lille Lungegårdsvann ble i middelalderen kalt Indre Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad og Store Lungegårdsvann ble kalt Ytre Alrekstadvågen.

Kartverket angir navnet som «Smålungeren»,[2] og bruken av navnet «Lille Lungegårdsvannet» ble avslått[3] i 1995, kun angitt med en henvisning til boken «Den norske los 3»[4] fra 2012 utgitt av Kartverket selv i en PDF fra Kartverket sjødivisjonen i mai 2018. Likeså oppgir Kart.1881.no «Smålungeren».[5]

Inngangskartet (av ikke angitt årstall) på Bergen kommune sitt nettsted med historiske kart viser også Smålungeren,[6] men samtlige av de 15 øvrige gamle kart på nettstedet med navn på vannet, viser derimot ulike varianter av «Lille Lungegaards Vand» nøyaktig gjengitt på listen med tegn og versaler slik det står på kartene. Det fremgår dessuten at bruken av bokstaven «å» første gang opptrer i 1934.
Navnet angitt på de historisk kart fra år:

 • 1772: «Lille Lungegaards.Vand:»
 • 1825: «Lille Lungegaards Vand»
 • 1829: «LILLE LUNGEGAARDS VAND»
 • 1848: «LILLE LUNGEGAARDS VAND»
 • 1864: «Lille Lungegaards Vand»
 • 1871: «Lille Lungegaards Vandet»
 • 1880: «LILLE LUNGEGAARDS VAND»
 • 1883: «Lille Lungegaards-vand»
 • 1907: «Lille Lungegaards-vand»
 • 1910: «LILLE LUNGEGAARDS VAND»
 • 1913: «LILLE LUNGEGAARDS VAND»
 • 1921: «Lille Lungegaards Vand.»
 • 1934: «LILLE LUNGEGÅRDS VN.»
 • 1940: «Lille Lungegaards Vand.»
 • 1957: «Lille Lungegårdsvatnet»

Idékonkurranse

[rediger | rediger kilde]

Lille Lungegårdsvann lå med en rekke garverier lenge som et illeluktende vann i et område man antok skulle bli byens nye sentrum. Derfor ble den første norske idékonkurranse holdt i 1909. Det var to alternativer til utnyttelse: Å fylle igjen vannet eller oppruste det. Første premie gikk til arkitekt Einar Oscar Schou som ville oppruste vannet.

Juryen hadde lagt vekt på akseføring, beplantete anlegg og plassdannelser, i tillegg til plassering av monumentale bygg som rådhus, bibliotek osv. Men planene ble ikke utført på grunn av byutvidelsen og stort press på reguleringsavdelingen. Deler av området fant ingen løsning før etter reguleringen etter den store bybrannen i 1916.

Ny fontene

[rediger | rediger kilde]

23. juni 2004 åpnet daværende byrådsleder Monica Mæland den nye fontenen. Fontenen er større enn den gamle og består av 21 dyser og 36 lyskastere som skal lyse opp vanndansen om kvelden. Tidens tann satte en stopper for den gamle fontenen i 2003.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ Foto av svingbroen.
 2. ^ «Smålungeren» på Norgeskart.no fra Statens kartverk
 3. ^ «Avslege» Lille Lungegårdsvannet 02. feb 1995 (trykk på plusstegnene nederst) Statens kartverk
 4. ^ «Den norske los 3» side 274 utgitt på Kartverket
 5. ^ «Smålungeren» på Kart.1881.no
 6. ^ Språkvarianter av «Lille Lungegaards Vand» Historiske kart på Bergenskart.no fra Bergen kommune

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]