Den Nationale Scene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′33,11″N 5°19′11,62″Ø

Den Nationale Scene
Den Nationale Scene
Teaterbygningen fra 1909 tegnet av Einar Oscar Schou
Sted Bergen
Etablert 1850 under navnet Det Norske Theater
Direktør Agnete Gullestad Haaland

Den Nationale Scene i Bergen åpnet i 1850 som Det Norske Theater på initiativ av Ole Bull. I 1909 fikk teatret sin nåværende bygning, tegnet av Einar Oscar Schou.
Kveldsbelysning av Den Nationale Scene

Den Nationale Scene i Bergen er en av Norges tre nasjonale teaterinstitusjoner. Teatret ble startet i 1876 i det samme Komediehuset på Engen hvor Ole Bull sin tid hadde drevet Det norske Theater. Siden 1993 har Den Nationale Scene hatt status som nasjonalt teater. Dagens teatersjef er Agnete Haaland.

Det gamle teateret hvor Den Nationale Scene holdt til fra startet i 1876 til de flyttet inn i nåværende teaterbygning i 1909.

Av økonomiske grunner lå det et brudd i Bergens faste teatervirksomhet på mer enn 12 år, men det skulle på nytt vise seg at det ble utdannet skuespillere i Bergen som senere skulle få nasjonal stjernestatus. Blant disse var Fredrikke Nielsen, Fredrik Garmann og Johanne Dybwad, som trolig er den som rager høyest av dem alle i anseelse.

Teaterbygningen[rediger | rediger kilde]

I 1909 flyttet Den Nationale Scene inn i teaterbygningen på Engen. Den nåværende teaterbygningen er tegnet av Einar Oscar Schou, og åpnet 19. februar 1909 med forestillingen Erasmus Montanus av Ludvig Holberg. Kong Haakon var blant publikum. I dag blir teatret regnet som et av Norges fremste eksempler på monumentalbygninger i jugendstil. Samtidig ble Teaterparken anlagt. Gjennom årene har bygningen gjennomgått store forandringer, påbygging, ombygging, restaurering og sceneteknisk modernisering. Teaterhuset ble i 1993 fredet av Riksantikvaren. I 2001 ble salongen til hovedscenen tilbakeført til samme stil som da teatret sto ferdig.

Teatersjefer[rediger | rediger kilde]

Den nationale Scenes første personale 1877. Fotomontasje ved Harald Nielsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]