Bergens Kalvskinn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Bergens Kalvskinn, også kjent som Bjørgvin Kalvskinn (fra norrønt Bjǫrgynjar Kálfskinn), er en jordebok eller register over kirkens eiendommer i det daværende Bergen bispedømme (Dioecesis Bergensis) på midten av 1300-tallet. For ettertiden er den et uvurderlig «tidsvindu» til økonomiske, eiendomsmessige, juridiske og sosiale forhold i senmiddelalderenVestlandet, på denne tiden Norges politiske og økonomiske sentrum.

Det antas at arbeidet med jordeboken ble startet mellom 1310 og 1320 av biskop Audfinn, og ble avsluttet rundt 1350-60. I middelalderen hadde den katolske kirken en stor del av sin inntekt fra sine omfattende eiendommer i landet. Jordeboken som den fremstår i dag har 40 håndskrevne blad, men ut fra paginering og innholdsfortegnelse er det klart at det mangler litt mer enn 10 blad mot slutten.

I historiske skrifter forkortes Bergen Kalvskinn gjerne som B.K. eller bare BK.

Den digitale versjonen av faksimileutgaven fra 1990 er tilgjengelig på Digitalarkivet (se lenke under).

Forsiden[rediger | rediger kilde]

REGISTRUM
PRÆDIORUM ET REDITUUM
AD ECCLESIAS DIOECESIS BERGENSIS SAECULO P. C. XIV.
PERTINENTUM,
VULGO DICTUM «BERGENS KALVSKIND»
()
Det er gjort følgende forenklinger for å gjengi den gotiske teksten: o skal være ö, a skal være á, samt at liten y (i Björgynar) og liten k (i Kalffkinn) og er annerledes, se gjerne Digitalarkivet for «originalen».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]