Boreal Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Boreal Transport Norge AS
Boreal Transport Norge AS
Gråkallbanen i Trondheim kjøres av Boreal Transport Bane.
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 980 885 526
Etablert 1999 (som Connex Norge)
2011 (som Boreal Transport Norge)
Datterselskap(er) Boreal Transport Nord
Boreal Transport Midt-Norge
Boreal Transport Sør
Boreal Travel
Hovedkontor Stavanger
Bransje Kollektivtrafikk
Styreleder Vigdis Foldøy
Adm. dir. Kjetil Førsvoll
Antall ansatte 2400
Nettside www.boreal.no

Boreal Transport Norge AS (grunnlagt som Connex Norge og siden Veolia Transport Norge) er et norsk kollektivtrafikkselskap som drifter rutebusser, turbusser, ferjer, hurtigbåter og trikk. Selskapet ble registrert i mai 2011 etter oppkjøpet av Veolia Transports avdeling i Norge.

Selskapet har ca. 2400 ansatte, og frakter mer enn 32 millioner passasjerer årlig. Konsernledelsen har sitt hovedkontor i Stavanger. Den daglige driften skjer gjennom selskapene Boreal Transport Nord, Boreal Transport Midt-Norge, Boreal Transport Sør og Boreal Travel, som alle er datterselskaper av Boreal Transport Norge. Driftsselskapene er organisert med egne daglige ledere, og har sine hovedkontorer i henholdsvis Hammerfest, Trondheim og Stavanger.

Selskapet har i dag betydelig virksomhet i flere fylker, blant annet i Finnmark, Troms og Nordland, Sør-Trøndelag, Hedmark, Rogaland og i Agder. Ferje- og hurtigbåttrafikken er konsentrert i de tre nordligste fylkene, mens selskapet i tillegg til buss i Sør-Trøndelag også drifter trikken i Trondheim (Gråkallbanen). I tillegg til kollektivtransport har selskapet også en avdeling for bilutleie i nord, og er dessuten en stor distributør av drivstoff gjennom selskapet Minol. Det meste av trafikken utføres på anbud fra de ulike fylkeskommunene eller Samferdselsdepartementet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens organisering er et resultat av fusjonsbølgen som har skjedd innen kollektivtransportbransjen i Norge gjennom flere tiår. Boreal Transport Norges historie skriver seg tilbake til etableringen av Det Helgelandske Dampskibsselskab i Sandnessjøen i 1867, og inneholder blant annet oppkjøpet av Finnmark Fylkesrederi (FFR) og Stavanger og Omegn Trafikkselskap (S.O.T.).

Selskapet ble etablert som et datterselskap av daværende Connex 15. juni 1999 som Connex Norge. I 2003 kjøpte selskapet opp S.O.T. og Sokndal Bilruter, og selskapet kjøpte også opp FFR fra Finnmark fylkeskommune samme år. I 2005 kjøpte det opp Gråkallbanen AS, selskapet som kjørte Gråkallbanen i Trondheim, og Helgelandske, som kjørte buss og ferje på Helgeland. I 2006 kjøpte selskapet også opp Nordtrafikk. Selskapet var siden kjent som Veolia Transport Norge fram til 2011, da det ble solgt fra Veolia Transport til en norsk investorgruppe.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]