Boreal Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boreal Transport Norge AS
Boreal Transport Norge AS
Gråkallbanen i Trondheim kjøres av Boreal Transport Midt-Norge.
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 980 885 526
Etablert 15. juni 1999
Morselskap Luxembourg Cube Infrastructure Fund (98,6%)
Datterselskap(er) Boreal Transport Nord
Boreal Transport Midt-Norge
Boreal Transport Sør
Boreal Travel
Hovedkontor Stavanger
Bransje Kollektivtrafikk
Styreleder Vigdis Foldøy
Adm. dir. Kjetil Førsvoll
Antall ansatte 2500 (2014)
Nettside www.boreal.no

Boreal Transport Norge AS (tidligere Veolia Transport Norge og Connex Norge) er et norsk kollektivtrafikkselskap med hovedkontor i Stavanger som drifter rutebusser, turbusser, ferjer, hurtigbåter og trikk. Selskapet ble registrert i 1999 som CGEA Transport (senere Veolia Transport) sitt datterselskap i Norge, men ble i mai 2011 solgt til en norsk investorgruppe med et luxembourgsk pengefond i ryggen.

Selskapet har ca. 2400 ansatte, og frakter mer enn 32 millioner passasjerer årlig. Konsernledelsen har sitt hovedkontor i Stavanger. Den daglige driften skjer gjennom selskapene Boreal Transport Nord, Boreal Transport Midt-Norge, Boreal Transport Sør og Boreal Travel, som alle er datterselskaper av Boreal Transport Norge. Driftsselskapene er organisert med egne daglige ledere, og har sine hovedkontorer i henholdsvis Hammerfest, Trondheim og Stavanger.

Selskapet har i dag betydelig virksomhet i flere fylker, blant annet i Finnmark, Troms og Nordland, Sør-Trøndelag, Hedmark, Rogaland og i Agder. Ferje- og hurtigbåttrafikken er konsentrert i de tre nordligste fylkene, mens selskapet i tillegg til buss i Sør-Trøndelag også drifter trikken i Trondheim (Gråkallbanen). I tillegg til kollektivtransport har selskapet også en avdeling for bilutleie i nord, og er dessuten en stor distributør av drivstoff gjennom selskapet Minol. Det meste av trafikken utføres på anbud fra de ulike fylkeskommunene eller Samferdselsdepartementet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens organisering er et resultat av fusjonsbølgen som har skjedd innen kollektivtransportbransjen i Norge gjennom flere tiår. Boreal Transport Norges historie skriver seg tilbake til etableringen av Det Helgelandske Dampskibsselskab i Sandnessjøen i 1867, og inneholder blant annet oppkjøpet av Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR) og Stavanger og Omegn Trafikkselskap (S.O.T.).

Selskapet ble etablert som et datterselskap av daværende CGEA Transport 15. juni 1999 som CGEA Transport Norge AS og byttet i 2000 navn til Connex Norge AS. I 2003 ble selskapene S.O.T. og Sokndal Bilruter innlemmet, og selskapet kjøpte også opp FFR fra Finnmark fylkeskommune 1. april samme år. I 2005 kjøpte det opp Gråkallbanen AS, selskapet som kjørte Gråkallbanen i Trondheim, og Helgelandske, som kjørte buss og ferje på Helgeland. I 2006 kjøpte selskapet også opp buss- og fergeaktivitetene i Nordtrafikk-konsernet. Selskapet var fra 1. mars 2006 kjent som Veolia Transport Norge AS, fram til 2011, da det ble solgt fra Veolia Transport til en norsk investorgruppe.

I mars 2007 tildelte Kolumbus Veolia Transport Sør AS kontrakten for alle de fylkeskommunale bussrutene i Sør-Rogaland. Kjøringen startet 1. januar 2008 og varer i fem og et halvt år.[1]

Veolia Transport Sør kjørte også ruter for Ruter (tidligere Stor-Oslo Lokaltrafikk) i Oslo og Akershus, med hovedkontor i Lommedalen (Bærum). Selskapet kjørte rutene 142, 143, 144, 731 og 753 m.fl. i Oslo og Bærum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Veolia vant busskontraktene». Kolumbus. 28. mars 2007. Besøkt 29. mars 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]