Foretaksregisteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Foretaksregisteret er et register over norske og utenlandske foretak i Norge. Ordet «foretak» er det juridisk korrekte begrepet for det man i dagligtale ofte kaller «bedrift».[trenger referanse]

Registeret skal sikre rettsvern og økonomisk oversikt, og er en viktig kilde for alle som trenger korrekte opplysninger om aktørene i norsk næringsliv. Foretaksregisteret holder oversikt over ansvarsforhold, adresser, aksjekapital, vedtekter, m.v.

Alle næringsdrivende selskaper, samt enkeltpersonforetak som driver handel med innkjøpte varer eller har mer enn 5 ansatte, er pliktig til å registrere seg i Foretaksregisteret. Øvrige enkeltpersonforetak har rett til å registrere seg. Registrering i Foretaksregisteret er gebyrbelagt.

For å bli registrert i Foretaksregisteret må man ha et organisasjonsnummer fra Enhetsregisteret, jf. enhetsregisterloven § 9. I praksis skjer registrering basert på samordnet registermelding, enten elektronisk via Altinn eller som papirskjema.

Foretaksregisteret ble opprettet 1. januar 1988 og avløste de tidligere Handelsregistrene som ble ført av sorenskrivere rundt om i hele landet. Foretaksregisteret er ett av flere registre som føres ved Brønnøysundregistrene, som er Statens registeretat.

Foretaksregisteret er et tilknyttet register til Enhetsregisteret, sammen med bl.a. Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, Manntallet for etterskuddspliktige og Merverdiavgiftsmanntallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]