Sokndal Bilruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sokndal Bilruter A/S, Sokndal i Rogaland, var et rutebilselskap som ble stiftet i 1955. Dette var en fusjon mellom Sokndal Automobil A/S, Østrem Bilruter og Mydlandsruta.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Sokndal Bilruter drev person- og godsruter i et ruteområde mellom Egersund og Hauge, og over Helleland til Hauge med sideveier. Det var også ruter Hauge-Flekkefjord og Hauge-Åna Sira. Det var godsruter Hauge-Egersund og Hauge-Stavanger, og arbeidsruter Hauge-Egersund og innen Soknedal. Selskapet drev også en del med turbusskjøring og hadde reisearrangørbevilling. I 1985 hadde selskapet 17 busser, 5 godsvogner og 5 tilhengere, og det var 25 ansatte.

Avslutning[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet skjedde det store endringer i bussbransjen. Stavanger og Omegn Trafikkselskap A/S (S.O.T.) var med og kjøpte blant annet opp Sokndal Bilruter. I 1999 ble S.O.T. kjøpt opp av CGEA sammen med Østerhus Buss AS, Sokndal Bilruter AS og etablerer CGEA Transport Norge AS, med hovedkontor i Stavanger. Selskapet skiftet seinere navn til Connex Norge AS, i 2006 til Veolia, og i 2011 til Boreal Transport[1].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Bergsåker, J. (1986). 50 år i samarbeid og utvikling : Norges rutebileier forbund avd. Rogaland 1936-1986. Stavanger: NRF, Avdeling Rogaland.

Referanser[rediger | rediger kilde]