Cominor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cominor AS
Cominor AS
Buss fra Cominor under sightseeingoppdrag.
Org.formaksjeselskap
Org.nummer992 668 601
Etablert9. mai 2008
Opphørt11. oktober 2016
MorselskapTIRB
HovedkontorFinnsnes
Bransjekollektivtransport

Cominor AS var et busselskap som ble etablert i 2008 med hovedkontor i Finnsnes. Selskapet videreførte fra 1. september 2008 aktivitetene fra Ofotens Bilruter, TIRB Rutene og Tromsbuss. Selskapet ble fra 2014 en del av Boreal-konsernet, og opphørte som eget selskap etter en omstrukturering i 2016.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Cominor bestod av de tidligere selskapene Ofotens Bilruter, TIRB Rutene og Tromsbuss (Fusjonert i 2008[1]). Selskapet hadde lenge ansvar for store deler av rutegående busstrafikk i det meste av Troms, samt rutene til Alta og Bodø.

I de senere år har selskapet mistet en del større anbud og vunnet noen mindre. Nevnelig tapte de langrutene Narvik-Tromsø-Alta samt lokalrutene i Nord-Troms til Torghatten Buss, skoleturene for Breivang til Bussring og deres største virksomhet, bybussene i Tromsø til svenskeide Nobina Norge.

Etter det kjørte selskapet fylkeskommunale ruter på anbud i Narvik, Midt-troms og Andøya. De kjørte også Flybussen i Tromsø, samt store mengder sightseeing for Hurtigruten, cruiceskip og andre aktører.

Ved anbudskonkurransene om busstrafikken i Nordland og Troms i perioden 2007-2011 mistet Cominor en betydelig del av det rutenettet som tilhørte de tre selskapene som i utgangspunktet dannet selskapet. Det gjelder de tradisjonelle langrutene Fauske-Narvik-Tromsø/Alta som gjennom mange tiår ble markedsført som NordNorge-Ekspressen. Sommeren 2011 tapte Cominor konkurransen om by- og lokalruter i Tromsø og omland. Dette er rutene til tidligere Tromsbuss og overtas fra 2012 av Nobina Norge.

Selskapet var et heleid datterselskap av TIRB-konsernet, som siden 2014 har Boreal Transport som majoritetsaksjonær. I en omstrukturering av Boreal-konsernet i 2016 ble Cominor fusjonert inn i morselskapet TIRB, som igjen ble fusjonert inn i søsterselskapet Boreal Buss.

Referanser[rediger | rediger kilde]