Cominor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cominor AS
Mercedes-Benz OC 500 RF 1842 - Carrus Star 503 - Cominor.jpg
Org.formAksjeselskap
Org.nummer992 668 601
BransjeKollektivtransport
Etablert9. mai 2008
Opphørt11. oktober 2016
MorselskapTIRB
Hovedkontor FinnsnesRediger på Wikidata
LandNorge

Cominor AS var et busselskap som ble etablert i 2008 med hovedkontor i Finnsnes. Selskapet videreførte fra 1. september 2008 aktivitetene fra Ofotens Bilruter, TIRB Rutene og Tromsbuss. Selskapet ble fra 2014 en del av Boreal-konsernet, og opphørte som eget selskap etter en omstrukturering i 2016.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Cominor bestod av de tidligere selskapene Ofotens Bilruter, TIRB Rutene og Tromsbuss (Fusjonert i 2008[1]). Selskapet hadde lenge ansvar for store deler av rutegående busstrafikk i det meste av Troms, samt rutene til Alta og Bodø.

I de senere år har selskapet mistet en del større anbud og vunnet noen mindre. Nevnelig tapte de langrutene Narvik-Tromsø-Alta samt lokalrutene i Nord-Troms til Torghatten Buss, skoleturene for Breivang til Bussring og deres største virksomhet, bybussene i Tromsø til svenskeide Nobina Norge.

Etter det kjørte selskapet fylkeskommunale ruter på anbud i Narvik, Midt-Troms og Andøya. De kjørte også Flybussen i Tromsø, samt store mengder sightseeing for Hurtigruten, cruiseskip og andre aktører.

Ved anbudskonkurransene om busstrafikken i Nordland og Troms i perioden 2007-2011 mistet Cominor en betydelig del av det rutenettet som tilhørte de tre selskapene som i utgangspunktet dannet selskapet. Det gjelder de tradisjonelle langrutene Fauske-Narvik-Tromsø/Alta som gjennom mange tiår ble markedsført som NordNorge-Ekspressen. Sommeren 2011 tapte Cominor konkurransen om by- og lokalruter i Tromsø og omland. Dette er rutene til tidligere Tromsbuss og overtas fra 2012 av Nobina Norge.

Selskapet var et heleid datterselskap av TIRB-konsernet, som siden 2014 har Boreal Transport som majoritetsaksjonær. I en omstrukturering av Boreal-konsernet i 2016 ble Cominor fusjonert inn i morselskapet TIRB, som igjen ble fusjonert inn i søsterselskapet Boreal Buss.

Referanser[rediger | rediger kilde]