Bengalhubro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bengalhubro
Bengalhubro
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bubo bengalensis
Franklin, 1831
Norsk(e) navn: bengalhubro
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Ugler
Familie: Uglefamilien
Slekt: Hubroer
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: Steinet steppe med åpen vegetasjon
Utbredelse: Tal Chhapar Sanctuary (endemisk)
Utbredelseskart for bengalhubro
Det indiske subkontinent fra Vesthimalaya over India, Nepal, Kashmir, Assam til Burma

Bengalhubro (Bubo bengalensis) er en ugle i gruppen Bubo. Den ble først beskrevet av James Franklin i 1831.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bengalhubro når en kroppsstørrelse på 50 til 56 cm med en vingelengde på 36 til 39 cm for hanner og 37 til 42 cm for hunner, noe som gir et vingespenn på over en meter. Vekten kan komme opp i 1100 gram. Ryggfjærene er gulbrune med en påfallende svart tegning. Undersiden er lysebrun med mørkebrune tegninger, ofte trekker en hvit stripe seg over skulderen.

Ansiktet blir framhevet gjennom fjærdekningen over øynene. Den er hvit i midten og like over øynene trekkes det en svart linje som går til øreduskene. Selve ansiktet er lysebrunt med svarte flekker som fremhever blikket. Øynene er guloransje til rødoransje, nebbet er grønnlig til svart og kinn og kjeve hvite.

Hode og hale er gulbrune med et brunsvart stripemønster, undersiden er lysere og nesten hvit. Beina og tærne er dekket med beige fjær mens selve tærne er nakne og brungrønne med svarte klør.

Bengalhubro har en dyp og resonant uhu-kalling som kan høres ved daggry og om kvelden.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bengalhubro finnes på det indiske subkontinent fra Vesthimalaya over India, Nepal, Kashmir, Assam til Burma. Den foretrekker steinrik halvørken med åpen vegetasjon. Den holder også til i eldre mangoplantasjer i nærheten av bebyggelse. De blir vanligvis sett i par.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Normalt jakter bengalhubro fra en utsiktstopp, mange ganger flyr den helst nært marka på leiting etter bytte. Som bytte finner den rotter og mus, men også fugler, reptiler, frosker, krepsdyr og store insekter.

Hekketiden varer for det meste fra februar til april, men det kan være store lokale variasjoner på grunn av ulike klimatiske betingelser. Reiret er en flat hule som ligger beskyttet mellom steiner, men det kan også være på en sandbanke i ei elv eller under busker eller andre utilgjengelige steder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]