Asio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asio
Hornugle (Asio otus)
Nomenklatur
Asio
Brisson, 1760
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenUgler
FamilieUglefamilien
TribusAsionini
Økologi
Antall arter: 7
Habitat: områder med åpent landskap
Utbredelse: alle kontinenter unntatt Antarktis og Australia
Inndelt i

Asio er en slekt i uglefamilien (Strigidae). I slekten Asio finnes øreuglene, som er kjennetegnet av fjærbusker på hodet som ligner ører. Denne gruppen har representanter over det meste av planeten, og jordugla er en av de fugleartene som er mest spredt, den hekker i Europa, Asia, Nord og Sør-Amerika, Karibia, Hawaii og på Galápagosøyene. Dens geografiske området strekker seg til alle kontinenter unntatt Antarktis og Australia.

Disse uglene er middels store ugler, 30 til 46 cm lange med et vingespenn på 80 til 103 cm. De har lange vinger og det karakteristiske fatlignende fjeset.

De to nordlige artene er delvis trekkfugler som drar sørover om vinteren fra de nordlige områdene. I år med lite mat kan de også bytte områder for å finne bedre jaktmarker. Tropiske ugler av Asio er for det meste stedbundne.

Uglene i denne slekten jakter for det meste om natten, men jordugla er også aktiv i tusmørke, både morgen og kveld. De fleste bygger reir på bakken, men hornugla (Asio otus), kan også overta gamle reir etter kråker, ravner, skjærer (Corvidae) eller hauker. Alle uglene i denne gruppen jakter over åpne enger eller beitemarker etter gnagere, andre små pattedyr eller andre fugler.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Gruppen omfatter 7 arter, hvorav 2 finnes i Norge.

Treliste

Fossiler[rediger | rediger kilde]

To fossile arter er nå godkjent å tilhøre denne gruppen:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mlíkovský, Jirí (2002): Cenozoic Birds of the World, Part 1: Europe. Ninox Press, Prague. PDF fulltext

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata