Hubro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hubro
Hubro
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bubo bubo
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: hubro
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Ugler
Familie: Uglefamilien
Slekt: Hubroer
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Norsk rødliste for arter: [2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: fjell, skog med klipper, og steinete områder
Utbredelse: Eurasia
Utbredelseskart for hubro

Hubro (Bubo bubo) er ei ugle i slekten Bubo.


Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hubroen er den største av alle ugler i Europa og veier fra 2 til 4 kg. Hannhubroen blir ca. 65 cm, hunnen ca. 5—10 cm større. Vingespennet er mellom 1,5 og 1,8 m. Den har store fjærtopper som kan minne om horn, og rødgule øyne. Brystet har brede striper og buken smale striper. Selve fjærdraktens grunnfarve er gulbrun med brunsorte pletter på oversiden. Fjærene er myke og har en kant av fine frynser, noe som gjør den nesten lydløs når den jakter. Den kan se i lys som er cirka 100 ganger svakere enn det mennesket bruker til å orientere seg med.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hubro i hagen

Hubro finnes i hele Eurasia fra Atlanterhavet til Stillehavet i området mellom Polarsirkelen og Middelhavet/Himalaya. I Norge og Sverige finnes 500 – 600 par, i Finland 3000. Danmark har bare mellom 20 og 30 par, alle i Jylland. I Tyskland regner man med å ha om lag 1000 par, mens i Østerrike finnes det 300 – 400 og i Sveits 100. På 1800-tallet var hubroen en vanlig hekkefugl i mange skogsområder, men den er nå mindre tallrik og i mange europeiske land er den utryddet. I Norge står hubroen på den nasjonale rødlisten i kategorien "sterkt truet".

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hubroen er revirtro og har hovedsakelig aktiviteten sin på natten.

Hubroen hekker i ulendte områder med bratte berg i fjellskoger og langs kysten. Den hekker først når den er 2-3 år gammel, og parene holder sammen hele livet. Hunnen kan legge 1 – 6 egg. Disse legges i mars, og hun ruger på dem i om lag 35 dager. Ungene er klare til å fly når de er 50 – 60 dager gamle, men de er ikke uavhengige av foreldrene før de er et halvt år gamle.

Høyeste registrerte levealder for frittlevende hubro er 19 år. Den er registrert via ringmerking. I fangenskap er høyeste dokumenterte levealder 60 år.

Bubo bubo bubo

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2004. Bubo bubo. In: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 11 August 2007.
  2. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]