Avskaffede monarkier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gjennom historien er det mange av verdens monarkier som er blitt avskaffet, enten gjennom grunnlovsendringer, statskupp eller kriger.

Den første kjente avskaffelsen av et moderne lovbasert monarki inntraff i 1649 da Oliver Cromwell ledet et vellykket opprør, som kortvarig avskaffet de engelske og skotske monarkier, med henrettelsen av kong Karl I. Den mest kjente avskaffelsen av et monarki fant sted i 1792 da det franske monarki ble avskaffet under den franske revolusjon.

Monarkiet i de tretten kolonier som ble USA ble avskaffet i 1776 da de enstemmig erklærte sin uavhengighet fra Storbritannia. USA hadde også et stort ansvar i kuppet som førte til avskaffelsen av monarkiet på Hawaii.

Monarkiene i Russland, Tyrkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike ble avskaffet i tiden under og etter den 1. verdenskrig. Monarkiene i Bulgaria, Romania, Albania, Italia og Jugoslavia ble avskaffet etter 2. verdenskrig.

Mot slutten av 1. verdenskrig ble det planlagt monarkier i storhertugdømmet Finland (Väinö I av Finland), og i Litauen (Mindaugas II av Litauen); begge med tyske herskere. Begge konger frasa seg sine troner etter Tysklands nederlag i november 1918.

Samveldemonarkiene India, Pakistan, Kenya, Tanganyika, Sør-Afrika og flere andre, ble avskaffet en tid etter at disse landene ble uavhengige fra Storbritannia. Monarkiet i Irland ble ikke avskaffet da landet fikk sin uavhengighet fra Storbritannia på 1920-tallet, men ble avskaffet gjennom Loven om republikken Irland som ble vedtatt i 1948 og som trådte i kraft i 1949.

Monarkiet i Egypt ble avskaffet etter et militærkupp i 1952, mens det iranske ble avskaffet gjennom den islamske revolusjon i 1979.

Velgerne i Australia forkastet et forslag om å avskaffe monarkiet i 1999 med overveldende flertall (forkastet i alle delstater, og bare Australias hovedstadsområde vedtok folkeavstemningen). Brasil forkastet et forsøk på å gjeninnføre monarkiet på 1990-tallet. I Bulgaria har Simeon av Sachsen-Coburg-Gotha, som ble avsatt fra den bulgarske tronen i 1946, blitt valgt til landets statsminister.

Monarkier som er blitt avskaffet på 1800-tallet[rediger | rediger kilde]

Monarkier som er blitt avskaffet på 1900-tallet[rediger | rediger kilde]

Monarkier som ble avskaffet og senere gjenopprettet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]