Hopp til innhold

Mecklenburg-Strelitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mecklenburg-Strelitz
Mecklenburg-Strelitz
1701–1918
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Plasseringa til Mecklenburg-Strelitz
Plasseringa til Mecklenburg-Strelitz
Mecklenburg-Strelitz innen det tyske rike
Hovedstad Neustrelitz
Styreform Monarki
Historie
 - Grunnlagt 1701
 - Opphørte 1918
Innbyggere
 - 1905 est. 103 000 

Mecklenburg-Strelitz var et hertugdømme, senere storhertugdømme i Nord-Tyskland, i dag en del av distriktet Mecklenburg-Strelitz. Grensene strakk seg fra områdene i dagens Brandenburg og byen Fürstenberg og områdene rundt Ratzeburg i dagens Schleswig-Holstein.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mecklenburg-Strelitz ble etablert i 1701, hovedsakelig i områdene til det tidligere hertugdømmet Mecklenburg-Güstrow. Hovedstaden var Neustrelitz. I 1808 ble hertugdømmet med i Rhinforbundet. Wienerkongressen anerkjente det som et storhertugdømme og som et medlem av det tyske forbund. Mecklenburg-Strelitz ble medlem av det nordtyske forbund i 1867 og ble en del av det tyske keiserrike i 1871. 1. januar 1934 ble det forent med nabostaten Mecklenburg-Schwerin og sammen dannet disse fristaten Mecklenburg (i dag en del av Bundesland Mecklenburg-Vorpommern)

Mecklenburg County og hovedbyen Charlotte i Nord-Carolina er oppkalt etter Mecklenburg-Strelitz og Prinsesse Charlotte (dronning til kong Georg III av Storbritannia). Blomsten Strelitzia er også oppkalt til ære for hennes hjemland. Dronning Louise av Preussen var også født som prinsesse av Mecklenburg-Strelitz.

Sluttstreken for den regjerende familien av Mecklenburg-Strelitz ble satt rett før monarkiene opphørte i Tyskland. I tiden før og under den første verdenskrig fantes det bare to anerkjente mannlige medlemmer av dynastiet Strelitz, den unge Adolf Fredrik VI av Mecklenburg-Strelitz og hans søskenbarn Hertug Karl Michael som var i russisk tjeneste. I 1914 sa Karl Michael fra seg sitt mecklenburgske statsborgerskap. Den 23. februar 1918 begikk storhertug Adolf Fredrik VI selvmord. Karl Michael stod nå som arving til tronen. Karl Michael som befant seg i Russland besteg ikke tronen og i 1918 skrev han til storhertug Fredrik Frans IV av Mecklenburg-Schwerin, som nå var Mecklenburg-Strelitz' fungerende regent, at han gav avkall på sine rettigheter som arving til tronen. Brevet kom ikke fram til Fredrik Frans før i 1919, og da hadde de tyske monarkiene allerede opphørt, så dermed ble ikke tronfølgespørsmålet oppklart i tide.

Mecklenburg-Strelitz (gult), 1866-1934.

Huset Mecklenburg-Strelitz eksisterer ennå gjennom hertug Georg av Mecklenburg (tidligere greve av Carlow), morganatisk nevø av hertug Karl Michael, sine etterkommere. Hertug Karl Michael adopterte nevøen Georg i 1928. Georg tok følgende tittelen Hertug av Mecklenburg (høyvelbårenhet), noe som ble godkjent av storhertug Fredrik Frans IV. Senere ble han tildelt tiltaleformen høyhet av huset Mecklenburg-Schwerin. Georgs barnebarn Borwin av Mecklenburg er dagens overhode for huset Mecklenburg-Strelitz.

Hertugene[rediger | rediger kilde]

Hertuger av Mecklenburg-Strelitz, 17011815[rediger | rediger kilde]

Storhertuger av Mecklenburg-Strelitz[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]